'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΥΔΙΑΝΤΑς 2016




Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Κυδιάντας και ο φυτικός Μαθουσάλας της Χίου ο ...Πρίνος του

Για άλλη μια φορά, αξιωθήκαμε να βρεθούμε την ημέρα της Αγίας Μεγάλης Παρασκευής, στον Ιερό Ερειπιώνα του κάποτε χωριού της Κυδιάντας. Ανταμώσαμε, άνθρωποι πολλοί, από όλα τα σημεία του Μυροβόλου νησιού μας, για να τιμήσουμε, την ξεχωριστή για όλους εμάς, «ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ». 
Με χαρά είδαμε,  νέους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά, μαζί μας,  στα δρώμενα των ωρών.     
  
ο Μιχ. Καριάμης, αξιώθηκε για μια φορά ακόμα να σηκώσει το Ιερό Σύμβολο του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου στην Κυδιάντα

Πιθανά, και το πιστεύω αυτό, τα βήματα των πιότερων να τα οδήγησε, εδώ πάνω, στην ξεχασμένη, μαρτυρική αετοφωλιά των  προπατόρων μας   η περιέργεια  και το ολότελα άγνωστο.  
Ζήσαμε την χαρά και την συγκίνηση να δούμε, τα 
δακρυσμένα μάτια όλων αυτών των ανθρώπων. 
Να ακούμε τη φωνή τους, τρεμάμενη από ιερή κατάνυξη και δέος. Ας είναι όλες και όλοι τους καλά.  Η υπόσχεση και μόνο, ότι από δω και πέρα θα είναι κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα μαζί μας, λέει πολλά.


Το εσωτερικό του Ιερού Ναού, Αγίου Ιωάννου - Κυδιάντας Χίου 

Καλωσορίσαμε όλους. Κάναμε ειδική αναφορά στο έθιμο και την απουσία ιερέα, ώστε να διαφυλάξουμε τους ευλαβείς προσκυνητές από ανόητα ψέματα, που διαδίδουν άνθρωποι άσχετοι, οι οποίοι ποτέ μα ποτέ δεν είχαν χάρη Κυρίου να συμμετέχουν. Παρακαλέσαμε, και ακουσθήκαμε, ώστε εν πομπή, φεύγοντας από εδώ, να πάμε στην αποκαθήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Λαγκάδας. 


Για μια φορά ακόμα, μνημονεύσαμε όλους όσους έχουν συνδράμει από το υστέρημα τους, ώστε να κρατάμε τον παμπάλαιο Ιερό Ναό, σε αυτή την άριστη κατάσταση. Εξηγήσαμε τους συμβολισμούς της ημέρας, ώστε να γίνουν ευρέως γνωστά τα δρώμενα στα οποία θα συμμετείχαν. Σεβασμός, ευλάβεια και κατάνυξη η απάντηση τους. Επικράτησε απόλυτη τάξη. 


Λευτέρης Πυκνής - Μανώλης Φύσσας - Κωνσταντής Τσίγκος


Οι καρδιές όλων ευφράνθηκαν. Ένιωσαν, όπως μας είπαν, πρωτοφανή   ψυχική ανάταση. Ρίγησαν στο άκουσμα πως ο πρώτος κύκλος, γύρω από την εκκλησιά είναι αφιερωμένος, στις ψυχές αυτών, που κάποτε έζησαν εδώ και τώρα μας ακολουθούν σαν «αόρατη κουστωδία». Ένιωσαν ψυχική ανάταση, σαν είδαν υψωμένο τον Σταυρό του Θείου Μαρτυρίου προς την Ανατολή,την Ιωνία μας και με τρεμάμενα χείλη να ψελλίζω … «για τις ψυχές που έμειναν για πάντα εκεί. Τις Αξέχαστες, μα Σκλαβωμένες Πατρίδες του Ελληνισμού». 
Σας εξομολογούμε, αναφορά Μνήμης στον μαρτυρικό θάνατο του Παππού Μιχάλη κάνω και πιστοποιώ πως «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». 



«Για τις ψυχές που έμειναν για πάντα εκεί. Τις Αξέχαστες, μα Σκλαβωμένες Πατρίδες του  Ελληνισμού »

Ελπιδοφόρο μήνυμα συνέχειας η παράδοση του Τιμίου Ιερού σύμβολου, στα χέρια ενός νέου παιδιού. Πάντα λιτός ο ταπεινός επιτάφιος μας. Λίγα αγριολούλουδα, το στόλισμα του. Δεν προκαλούμε με υπερφίαλους, πομπώδεις στολισμούς, προσβάλλοντας το Θείο δράμα και το δράμα φτωχοποίησης ενός ολόκληρου λαού.




Έξω από την θύρα του ναού, στιβαρά χέρια υψώνουν τον επιτάφιο στα ουράνια. Συμβολίζουν την Θεία Σκέπη. Την αγκαλιά του πλάστη που θα διαβούν για να γίνουν δεκτοί στον πάντα φιλόξενο πατρικό  οίκο τους. 


Το ''τρατάρισμα'' , κάτω από την σκιά του φυτικού Μαθουσάλα του Μυροβόλου νησιού μας


Κάτω από την φυλλωσιά του Φυτικού Μαθουσάλα, του νησιού μας, του Πρίνου του Άγιου Γιάννη της Κυδιάντας, παραθέσαμε το καθιερωμένο πένθιμο τρατάρισμα με κόλλυβα, πίτες, νηστίσιμα και ότι άλλο επιτάσσει η ημέρα. Αγάντα Γέρο Πρίνε μου. Κάποτε θα στρέψει το αδιάφορο κράτος των Νέο – Ελλήνων την ματιά του προς το μέρος σου.  
Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά και τότε, να υπάρχεις


ο ''Πρίνος του Άγιου Γιαννιού'' της Κυδιάντας


Αφού χαιρετίσω και ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στα δρώμενα, κάνω ειδική αναφορά στους επί εικοσαετία ψάλτες μας κυρίους Κωστή Στεφ. Τσίγκο – Μανώλη Γεωργ. Φύσσα και τον για πρώτη φορά συμμετέχοντα φίλο κ. Λευτέρη Πυκνή. 
Στον κ. Δημήτρη Μιωτέρη και την παρέα του.
Στον Καρδαμυλίτη αδερφοφίλο μου, καπετάν Αλέκο Εμμ. Καραμούζο και την οικογένεια του. 
Τον Βρονταδούση φίλο κ. Γιάννη Παληό την οικογένεια και την μεγάλη παρέα του. 



Μανώλης Φύσσασς - Μιχάλης Καριάμης - Γιάννης Παληός - Λευτέρης Πυκνής 


Την οικογένεια Γεωργίου Πάσσα, που συνεχίζει την παράδοση. 
Την κ. Αγγέλα Σιδερίδη για την επί χρόνια προσφορά της και τον Εγγονό της  Δημήτρη. 
Ένα ξέχωρο ευχαριστώ στον καπετάν Μιχάλη Ζαν. Φωτεινό, την οικογένεια και τους  φίλους του. 
Αλλά και σε όλους εκείνους νέους και παλαιούς προσκυνητές που συμμετείχαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους τα δρώμενα της Μνήμης.
Φυσικά τη Σύζυγο μου Φωτεινή Ζουμίδη και την κ. Άννα Πάσσα, νυν Πετρίδη και τον σύζυγο της Νικολή, από τις οποίες ξεκίνησε το έθιμο, όταν ακόμα μικρά κοριτσάκια η γιαγιά τους Φωτεινή, τους πέρασε το μήνυμα ότι όσο ζουν αυτή την ημέρα θα ανεβαίνουν στο ‘’χωριό’’ να ανάβουν «Μέρα Πούναι τα καντήλια».


Μανώλης Φύσσασ - Αλέκος Καραμούζος - Λευτέρης Πυκνής 


Καλή αντάμωση και του χρόνου στην Άγια μας Κυδιάντα.
Ταπεινά
Μιχάλης Γ. Καριάμης



Φωτογραφικό Σαλόνι : 













7 σχόλια:

  1. Η ΑΓΙΑ ΚΥΔΙΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΙΚΙΛΟΥ ΑΠΛΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΗΣ ...... ΚΙ Η ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΜΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ....ΔΕΣΠΟΙΝΑ..... ΜΑΝΝΑ ..ΚΟΡΗ ...ΚΙ ΑΔΕΛΦΗ ..

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Μιωτέρης Καπετάνιε, επίτρεψε μου να πω ότι αν και δεν είμαι Κυδιαντούσης - Λαγκαδούσης θα είμαι ένας απο αυτούς που όσο ζουν δεν θα αφήσουν να ξεχαστεί η Κυδιάντα και το έθιμο του Επιτάφιου. Εσύ με μπόλιασες και με την αγάπη για την Παλιά Ποταμιά σου....Θυμάσαι, εσύ με πήγες και έγινε εκεί το πρώτο δικό μου αντάμωμα με την άλλη Άγια Μάνα Γή.

    Δημήτρης Μιωτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΕΣΥ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ,
    ΚΥΔΙΑΝΤΑ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙΣ,
    ΘΑ ΡΘΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,
    ΚΑΙ ΣΥ ΘΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙΣ.
    ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,
    ΠΡΟΣΜΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ,
    ΝΑ ΡΘΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑ.
    ΟΙ ΚΥΔΙΑΝΤΟΥΣΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ,
    ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ,
    ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ,
    ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΘΑ ΡΘΕΙ Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ,
    ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΖΩΗ ΚΥΔΙΑΝΤΑ,
    ΕΣΥ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ,
    ΠΟΥ ΕΡΗΜΩΣΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

    Χρηστος Μανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΟΝΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

    ταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως σταθείς και όπου και αν γυρίσουν οι επίγεια όραση σου, το ΒΛΕΜΑ της ψυχής σου, θα ειναι εκεί που ήτω ο τόπος του γολγοθά σου, θα σε ακολουθούν ως σκιά στο διάβα σου στο υπερπέραν ....έως ότου έρθει η ωρα της απολογίας μας εκ του δημιουργού μας ..........όπως σταθείς και όπως σκεφτείς εν ειρμό , ως το λειτουργικό του τροπάριου .........ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ να μην στρατευθεί με διαλογισμό διαβάλον την Ειρήνη της ψυχής που στο διάβα της ζωης σου, βαίνει προς Ομόνοια με τον δημιουργό της ..... ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΣΕ ΕΧΕΙ ΤΑΞΗ μες στον κόσμο του, .............ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ανάταση ψυχής σε ολους μακριά απο του αλαστωρος την αγκάλη ..

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Θυμάστε καπετάν Μιχάλη, εκεί γνωριστήκαμε πρώτη φορά, όταν καταγράψαμε από την Αλήθεια, την τόσο κατανυκτική ατμόσφαιρα τού εθίμου. Πρώτα ο Θεός να ανταμώσατε όλοι μαζί με υγεία και ελευθερία

    Ευγενία Μαρία Κώττη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας ή χάρη του βοήθεια σκέπη όλου του κόσμου
    Υπέροχο το Εκκλησάκι πολύ ωραίο
    Σας εύχομαι να είστε καλά και να Έχετε υγεία
    Καλημέρα σας

    DespinaSwtiris Kydonhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή