'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΒΕΒΉΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Π.Ε.Α.Ν







Μνημείο ΠΕΑΝ. Στήλη Δημήτρη Λόη - Χωρίς λόγια 

Τότε, Δεκέμβρης του 2008,  ήταν ο αξέχαστος Σταμάτης Μαννές, που μου έφερε την είδηση ολικής καταστροφής της προτομής του Πανέλληνα Σταυραετού – Αντιστασιακού και Οραματιστή Κώστα Δ. Περρίκου. Αυτή τη φορά ένας άλλος Σταμάτης, ο Ζουμίδης ήταν αυτός που με κάλεσε από το βανδαλισμένο για πολλοστή φορά Μνημείο της «Π.Ε.Α.Ν».          




Μνημείο ΠΕΑΝ. Στήλη Ιουλίας Μπίμπα - Χωρίς λόγια   
                              
Με αγανακτισμένη φωνή, μου λέει : Αισθάνομαι ντροπή σαν Έλληνας για όσα βλέπω… Αηδία !       



Μνημείο ΠΕΑΝ. Στήλη Ιουλίας Μπίμπα

Για άλλη μια φορά, με την φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, έφθασα, σχεδόν τρέχοντας στο σημείο της Μεγάλης Πράξης. Εκεί που σε χρόνια Μαύρα και Σκληρά  «γιατί τα΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» η Ελληνική Ψυχή και η Φιλοπατρία με αυταπάρνηση, έγραψαν την 20 Σεπτεμβρίου 1942, την κορυφαία, έως τότε αντιστασιακή ενέργεια. Την ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής «ΕΣΠΟ», στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Ναι στην ιστορική οδό «Γλάδστωνος» που για να χαϊδέψουν αυτιά φίλων της κοινότητας «λοάτκι», σκέφτηκαν να μετονομάσουν τον δρόμο με το όνομα ενός αδικοχαμένου νέου … Ευτυχώς που απερρίφθη η  πρόταση από τον Δήμο Αθηναίων. Σταματώ εδώ !


Μνημείο ΠΕΑΝ. Στήλη ΔΙΟΝ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ . Χωρίς λόγια 


Το τι αντίκρισα και αντικρίζουν αδιάφορα οι διερχόμενοι πολίτες του κλεινού άστεως, ειλικρινά δεν είναι εύκολο να το περιγράψω…  Μια λέξη μόνο ταιριάζει… Ντροπή….  Τι να πω; 
Έμεινα άφωνος. Απορημένος. Ντροπιασμένος. Δεν βεβήλωσαν το μνημείο αλλοδαποί ή εχθροί του λαού μας. Έλληνες και όχι Ελληνόφωνοι πρόσβαλαν τη Θυσία και την Ιερή Μνήμη!  

Μνημείο ΠΕΑΝ. Στήλη ΓΙΑΝ. ΚΑΤΕΒΑΤΗ - Χωρίς λόγια 

Στην ηλικία που είμαι ντρέπομαι να γράψω, για αυτό και θα σας παραθέσω τις επίμαχες φωτογραφίες χωρίς σχολιασμό. Η κρίση και η κριτική δική σας .  



Μνημείο ΠΕΑΝ Οκτ. 2019. Η προτομή του Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ, καλυμμένη από τις φυλλωσιές - Οι υπόλοιπες στήλες των Αθάνατων Ηρώων μας ... βεβηλωμένες ... !!!

Παραποιημένα  μεταφέρω μερικές αράδες εκείνης της ντροπιαστικής καταστροφής. «Ανιστόρητοι και φανατικοί, στερούμενοι παιδείας και φιλοπατρίας, χλευάζουν θυσίες – Ιερά και Όσια. Σπέρνουν οργή! Θερίζουν όλεθρο και συμφορά εις βάρος του λαού αυτής της χώρας. Ελπίζω και Θέλω να πιστεύω πως αυτοί που προσέβαλαν την ιερή μνήμη των ηρώων μας, δεν γνώριζαν τι έκαναν. Θεέ της Ελλάδας Συγχώρεσε τους !»




Μνημείο ΠΕΑΝ. Προτομή του Χιώτη Σταυραετού. Πριν τους βέβηλους ήρθαν οι .... μακρυχέρηδες οι οποίοι αφαίρεσαν την χάλκινη πλακέτα .. !!!

Δυστυχώς υπάρχουν τόσα προβλήματα στον Μητροπολιτικό Δήμο των Αθηναίων που είναι δύσκολο να σκεφθώ πως θα βρεθεί η πρέπουσα λύση ή ποιος θα ενδιαφερθεί για τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες ενός ξεμωραμένου γέροντα που δεν το βάζει κάτω !












Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν



24 σχόλια:

  1. Και γιατί νά μήν γράψουμε ότι τά πουστ..... καί τά κλεφτρ.... καταντισαμε να Μας κυβερνούν καί νά μήν μπορούμε να μιλήσουμε και νά διαφεντεψουμε τά οσια και τα ιερά μας ! Και γιατί παρακαλώ για τα προσωπικά δεδομένα καί τήν ξεχειλωμενη κωλοτρυπιδα του κάθε Αλήτη αναρχοναρκομανους ! Ε ρε Πατρίδα πού φθάσαμε !

    Λευτέρης Πυκνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Ελλάς το μεγαλείο σου !
    ----------------------------------------------------------
    Στην θέα και μόνο αυτών τών φωτογραφιών στα μνημεία και τις στήλες τιμής ηρώων και αξιόλογων ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών όπως και Φιλελλήνων δεν θα μπορούσα να μην βγω έξω από τα ρούχα μου και να μην βλαστημήσω και να τους στείλω όλους στο διάβολο πού τούς έκανε! Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε όλα τα καθίκια και αποβράσματα της κοινωνίας και να μην μπορούμε να μιλήσουμε για να μην τους χαλάσουμε τα προσωπικά δεδομένα! Έχουμε φθάσει στο σημείο νά κάνει κουμάντο στην Ελλάδα την Πατρίδα των Ηρώων του πνεύματος και των επιστημών η Ξεχειλωμένη κωλοτρ..... των πουστ.... των αναρχοναρκομανών των κλεφτρον.... και των πάσης φύσεως εγκληματιών ! Μήπως ήρθε ώρα να αντισταθούμε και να πούμε Ως εδώ και μη παρέκει ? Μήπως ήρθε η ώρα και η στιγμή μέσα στην ηλεκτρισμένη παγκόσμια πολεμική ατμόσφαιρα να τους πάρουμε όλους αυτούς με τις λεμονοκουπες και τις σάπιες ντομάτες και τις αγουρες μπανάνες που θα τις χρησιμοποιούν κιόλας και να είναι ευχαριστημένοι ! Να πάνε όλα τα καθίκια στο διάβολο και ειδικότερα οι πολιτικάντηδες που τους κατευθύνουν ! Καλό ξημέρωμα !

    Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νένη Τιμιάδου - - - ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΑΥΤΑ ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απόλυτη παρακμή! Όμως την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμη και μέσα από τα σχολικά βιβλία αποδομεί το αξιακό οικοδόμημα του πολιτισμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν βρίσκω τα κατάλληλα λόγια για να ευχαριστήσω τον πρεσβευτή του νησιού μας στην Αθήνα καπετάν Μιχάλη Καριάμη. Σε δυο περιπτώσεις αποδείχτηκε άξιο μέλος, το περισσότερο ενεργό, της άτυπης ομάδας ''Φίλοι Κώστα Περρίκου'': Στην πρώτη σήμανε συναγερμό, μετά την ενημέρωση που είχε από την κυρία Ουρανία Τώρα για την μετονομασία της Γλάδστωνος, ενεργοποιώντας τους αιρετούς μας.
    Στη δεύτερη με τη βεβήλωση του μνημείου φάνηκαν οι ενεργοί πολίτες, αλλά και οι υπεύθυνοι πολιτικοί. Για τους τελευταίους απομένει να μεταφέρουν στη Βουλή την ενδεδειγμένη πρόταση ώστε να μπορέσει να ανακηρύξει τον παραγκωνισμένο Οραματιστή ως ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ο οποίος ενσαρκώνει το πρότυπο που αποζητά η νεολαία μας. Με την Πολιτεία να τους παρέχει πρόσβαση στην παιδεία, το δικαίωμα στην εργασία και για τους άξιους να μην υπάρχουν εμπόδια στην ανέλιξή τους.
    Θα συμφωνήσω τέλος με την κυρία Νένη Τιμιάδου ότι πάντα υπήρχαν αυτές οι ασχήμιες όπως π.χ. ο αποκεφαλισμός των Ερμών, με τη συμπλήρωση ότι αν δεν υπήρχαν οι φωνές του κάθε Καριάμη η θρασύτητα δεν θα είχε τελειωμό.

    Δημ. Μελαχροινούδης
    της ομάδας ''Φίλοι Κώστα Περρίκου''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ εν θαλάσση αδελφέ
    Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον σου για το κεφάλαιο Κώστας Περρίκος και όχι μόνο. Θα ήταν ευλογία η ύπαρξη και άλλων ενεργών πολιτών που εμφορούνται από τα ίδια ιδανικά στο πλευρό σου, ώστε να φτάσομε στην κοινωνία του μεγάλου Οραματιστή.
    Αναφορικά με την προσπάθεια απόδοσης των οφειλόμενων στον Περρίκο από τους πατέρες του έθνους, νομίζω ότι έφτασε ο χρόνος να ξαναδοκιμάσομε. Προεκλογικά, σε επίσκεψη του κ. Μηταράκη στην Καλλιμασιά υποσχέθηκε δημόσια, δίνοντάς μου το χέρι, ότι θα επιληφθεί της υπόθεσης. Ίσως θα βοηθούσε και η εμπλοκή των Συλλόγων του κλεινού άστεως

    Με πολλή εκτίμηση
    Δημ. Μελαχροινούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
    ΟΜΩΣ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΧΙ.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Ομότιμος Καθηγητής Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. amanivoice-chios.gr
    ΕΥΠΡΕΠΙΣΤΗΚΕ το μνημείο ΠΕΑΝ στην Αθήνα-ΕΠΙΑΣΕ τόπο το άρθρο Μ. Καριάμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια καπετάν Μιχάλη για την υπόθεση του μνημείου. Είχα αποθηκεύσει το άρθρο σας και θα κρατήσω και το σημερινό μήνυμα σας εκτός κι άν γράψετε άρθρο στη σελίδα σας.
      Καλή σας μέρα

      κ. Τασσώ Γαΐλα

      Διαγραφή
  9. Κωνσταντίνος Ψυλλίδης
    Προς:
    Michalis Kariamis

    Και πάλι θερμά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ καπετάνιε, δεν χρειάζεται να με μνημονεύεις! Όλα όσα κάνουμε για τους πατριώτες ειναι τόσο λίγα απο αυτά που προσέφεραν στην Πατρίδα!!

    Giannis Vorrias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Giannis Vorrias :) Σεβαστέ μοε μου Φίλε, Μέσα στη Γενική αδιαφορία, υπήρξα τε Φωτεινό παράδειγμα προς μίμιση :) Αξίζει λοιπόν τον κόπο και πρέπει από δικής μου πλευρά να αποδώσω «Τα Καίσαρος τω Καίσαρι» :) ΤΑΠΕΙΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ....!!!

      Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή
    2. το καλό, δεν έχει χρώμα, ούτε στρώμα κι ούτε κόμμα και να επιβραβεύεται.

      Pantelis Kolxaros

      Διαγραφή
  11. Κάτι συμβαίνει στην Αθήνα
    Θεωρούμε σκόπιμο να σας γνωρίσομε πως στην Αθήνα επιχειρήθηκε με πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο των Ἂθηναίων να μετονομαστεί η οδός του φιλέλλληνα Γλαδστωνος, όπου και το κτίριο που στεγαζόταν η φιλοναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ και έδρασε η ομάδα της ΠΕΑΝ με βομβιστική ενέργεια. Μετά από διαμαρτυρία του μέλους της άτυπης ομάδας ''Φίλοι Κώστα Περρίκου''καπετάν Μιχάλη Καριάμη προς τους Βουλευτές του νησιού και Δήμαρχο Χίου και ανάρτήσεις στην ιστοσελίδα ΧΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ η πρόταση δεν υιοθετήθηκε. Όμως στη συνέχεια, ως αντεκδίκηση βεβηλώθηκε ο πλησίον χώρος με την προτομή του Κώστα Περρίκου. Η αντίδραση χάρη στη συμβολή ενεργών συμπολιτών μας μας ήταν άμεση, ώστε να επακολουθήσει δεύτερη διαμαρτυρία του κ. Καριάμη με αποφασιστικές ενέργειες των αιρετών που προαναφέρθηκαν. Σχετικό το επισυναπτόμενο.

    Δημήτρης Μελαχροινούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη αναφορικά με τη βανδαλισμό του μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ από τους Γερμανούς κατακτητές, δίπλα στην προτομή του Κώστα Περρίκου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος έχαιρε άμεσης παρέμβασης. Οι μαρμάρινες βάσεις καθαρίστηκαν από το Ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Τα πορτραίτα καθαρίστηκαν από την συντηρήτρια του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλης και στη συνέχεια οι βάσεις και τα πορτραίτα προστατεύθηκαν με τα κατάλληλα antigraffiti υλικά. Επισημαίνεται ότι η επικοινωνία με το Δήμο Αθηναίων υπήρξε αγαστή και αποτελέσματα όπως επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες ήταν άμεσα και ανάλογα του σεβασμού που απαιτεί ο εν λόγω χώρος.

    ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ καπετάν Μιχάλης Καριάμης για την ενημέρωση.
    Ανεξάρτητα τι θα κάνει (και πότε) η πολιτεία για την αποκατάςταςη της βεβήλωσης του μνημείου του ένδοξου Αεροπόρου και αντιςταςιακού Κώςτα Περρίκου, δηλώνω εθελοντής σε όποια κίνηση κρίνεις απαραίτητη για ΑΜΕΣΗ δράση, με κατάλληλα μέσα και χημικά, ώςτε, όσοι επιθυμούν, αύριο-μεθαύριο να βρεθούμε επι τόπου και να προβούμε στον καθαρισμό των αισχροτήτων που έχουν αναγραφεί και στην ανάδειξη του μπρούτζινου υλικού της προτομής.

    Giannis Vorrias

    ΑπάντησηΔιαγραφή