'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ



Αφιερωμένο στους εκλεκτούς φίλους μου Κωνσταντίνο Γ. Φύσσα και Ιωάννα Κουκουνή



Πηγή Φωτό : JDMCFISH VIA GETTY IMAGES




Την τέταρτη ημέρα του Γενάρη της νέας χρονιάς (2020) μια είδηση, όχι απλά μου προξένησε έκπληξη, αλλά ξύπνησε μνήμες. Ας πούμε πως λειτούργησε σαν αλυσιδωτή αντίδραση. Προ αμνημονεύτων ετών, σε ένα ταξίδι από το Βέλγιο προς την Φιλαδέλφεια, με το πλοίο  ‘’ ΕΡΜΗΣ’’, υποπλοίαρχος ακόμα. Λίγο μετά τις τέσσερεις τα ξημερώματα, μέσα στη Γέφυρα, κατά την πρωινή βάρδια, με παρέα τη μοναξιά τις σκέψεις μου και το Θεό,  ένοιωσα ένα παράξενο συναίσθημα. Αισθανόμουν  κάπως διαφορετικά. Αλλόκοτα θα έλεγα. 
Η πρώτη σκέψη μου, ότι θα ήταν σε εξέλιξη, κάποια έκλειψη σελήνης. Οπότε   τα  βήματα μου με έφεραν έξω από την γέφυρα στην βαρδίολα. Ασυναίσθητα έστρεψα την κεφαλή μου προς τα επάνω … και … έμεινα έκπληκτος με το στόμα ανοικτό. Στον ουράνιο θόλο, υπήρχαν τρία ισομεγεθή φεγγάρια αλλά όχι σαν την Βασίλισσα της νύχτας, όπως το άστρο που γνωρίζουμε όλοι μας. Αυτά τα φεγγάρια, πρασινωπού ιριδίζοντος χρώματος το ένα, μωβ, ιριδίζοντος χρώματος τα άλλα. Κάπως σαν φως λέιζερ, αλλά  θαμπό και όχι λαμπερό. Το άλλο, αίσθημα ήταν αυτό της απόστασης. Είχα την εντύπωση πως άγγιζε τα άκρα της σκέπης του ουρανού,. 
Από την άλλη νόμιζα ότι αν άπλωνα τα χέρια μου θα άγγιζα τα σημεία της παρουσίας τους. Άρχισαν να με ζώνουν φίδια. Κάλεσα τον σκάπουλο (οπτήρα) να έρθει στην γέφυρα. Όταν είδε και αυτός το θέαμα η πρώτη του λέξη ήταν … «Γραμματικέ, μας την πέσανε Ούφο…!». Μετά από λίγο σχεδόν ταυτόχρονα είπαμε, «άντε τώρα το πρωί να μας πιστέψουν για αυτά που θα τους πούμε». Με αυτές τις σκέψεις, κάλεσα αμέσως τη σύζυγο μου στη γέφυρα για να δει και εκείνη το φαινόμενο. 

το m/v ΕΡΜΗΣ, του Οίκου Χατζηπατέρα

Κάτω από αυτή την πίεση, κάλεσα τη βάρδια μηχανοστασίου .. τους Θαλαμηπόλους τον καπετάνιο και στο τέλος όλο το πλήρωμα του πλοίου να έλθει κοντά μας. Απορημένοι όλοι, δεξιά και αριστερά στις βαρδιόλες, έβλεπαν, σχολίαζαν και προσπαθούσαν να εξηγήσουν  τα ανεξήγητα. Σε λίγο, άρχισε να σκεπάζει το πλοίο μας ομίχλη η οποία συνεχώς πύκνωνε. Έστρεψα τα μάτια μου στον ουρανό και με έκπληξη διαπίστωσα ότι έως ότου, ξημέρωσε τα τρία φεγγάρια δήλωναν της παρουσία τους στο ουράνιο στερέωμα!
Όταν επέστρεψα στην πεζή πραγματικότητα μου ήρθε στο νου μου, κάτι που είχα διαβάσει αρκετά χρόνια πριν,  στο Μυροβόλο νησί μου, και με έκανε να κρυφογελάσω και να σχολιάσω με τον Επικούρειο Ορθολογισμό μου, την αθώα γραφή, ενός αγνού ανθρώπου μιας άλλης εποχής. 
Αναφέρομαι σε ένα παλαιό έγγραφο του χωριού Πιτυός της Χίου, το οποίο περιέχεται στα «Χιακά Ανάλεκτα» του Κωνστ. Ν. Κανελλάκη (σελίδα  379) και αναφέρει «1734 – Φεβρουαρίου – 14 – ημέρα Πέμπτη, φάνηκαν τρεις ήλιοι. Ο ένας κατά Ανατολάς. Ένας Βορινά, ο άλλος Νοτινά. Κ΄ οι δύο, είχαν ακτίνες, ωσάν εκείνες όπου έχει η ΄΄κερά Σελένη΄΄ (Ουράνιο Τόξο)  και βάσταξαν ώρα πολύ και χάθηκαν». Η γραφή ως έχει στο πρωτότυπο : «1734 φευρουαρείου – 14 – ημέρα πευτη εφάνισαν τρις ειλιη ω ένας κατά ανατολας, ς ενας βορινα, ω όλος νοτινά κι η διω ηχαν ακτηνες  οσαν εκηνες οπου εχυ ει κερά σελενι (Ουράνιο τόξο) κε εβάσταξαν οραν πολυν κε εχάθισαν»
Επανέρχομαι στο σήμερα. Το δημοσίευμα, λέγει ότι : Τρεις ήλιοι, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στον ουρανό της Κίνας, πάνω από την πόλη Φούγιου, της επαρχίας Τζιλίν!  Μάλιστα δε, υπάρχει και σχετικό βίντεο, ώστε να αποτρέψει κάθε αμφισβήτηση. Αυτό συνέβη χρονικά την τελευταία ημέρα του 2019.  Αυτά τα φωτεινά σώματα, έμεινα ήταν ορατά για ένα εικοσάλεπτο, προτού εξαφανιστούν από το ουράνιο στερέωμα.  
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το οπτικό φαινόμενο, είναι γνωστό σαν «σκύλος του ήλιου» …Παρήλιο (παρωδία ηλίου). Οφείλεται δε στην διάθλαση του φωτός από κρυστάλλους  χιονιού που αιωρούνται στην γήινη ατμόσφαιρα.
Με την αναφορά από τα πέρατα της Κίνας και της Μογγολίας, Όλα αυτά, ξανάρθαν στο νου μου, ξυπνώντας μνήμες. Ξαναφέρνοντας εικόνες άλλων εποχών από τις θάλασσες του κόσμου. Τότε που το αίμα έτρεχε σαν φωτιά μέσα στις φλέβες. Τότε που η σκέψη και οι ιδέες έφτιαχναν ονειρικούς κόσμους. Ιδανικούς. Δίκαιους. Αλάνθαστους   και όμορφα πλασμένους!















Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν.

25 σχόλια:

  1. Άλλο ένα πανέμορφο κείμενό σας Αδελφέ Καπετάνιε μου!!! Πολύ καλή σας μέρα!!!

    Ιωάννης Παπαστρατής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καπετάνιε σ' ευχαριστώ για τα μαθήματα
    (ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ
    ΓΗΤΕΙΕΣ - ΞΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ)
    Επαναλαμβάνω: μετά το πηδάλιο, κρατάς γερά τη φωτογραφική μηχανή και την πέννα.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν λίγο είδα την ανάρτηση . Διάβασα το κείμενο με πολύ ενδιαφέρον . Υπέροχο !!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι μια κοινοποίηση που την ήθελα οπωσδήποτε στην σελίδα μου.

    Ματίνα.Σ Μυλωνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε Καπετάνιε !!
    Μια δημιουργική χρονιά εύχομαι !!
    Εύχομαι επίσης και προσμένω να μας καθοδηγήσει ο Δρίμακος, στα λημέρια του οποίου τριγυρνώ πάλι τον τελευταίο καιρό με συγκίνηση και απογοήτευση μαζί.
    Συγκίνηση για τον αγώνα του και απογοήτευση για την υποταγή μας.

    Χαλάτσης Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα πολύ όμορφο κείμενο Mixalis καπετάν Μιχάλης Kariámēs · υπέροχο να διαβάζω ποιες ήταν οι σκέψεις σου. Ακόμα πιο ξεχωριστό για μένα είναι το όνομα του πλοίου γιατί ονομάζεται "Ερμής", το όνομα ενός Βέλγου φίλου.

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ για την κοινοποίηση του καπετάν Μιχάλης Kariámēs πριν από μερικά χρόνια επισκέφθηκα την περιοχή Remokasro και έμεινα έκπληκτη .

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η αναφορά σας σε προσωπική εμπειρία
    αλλά και την αναφορά του παράδοξου φαινόμενου από τα ανάλεκτα.
    Πάντοτε ξεχωριστές οι δημοσιεύσεις σας καπετάνιε!
    Γι άλλη μια φορά να σας ευχηθώ Καλή χρονιά,
    γιατί οι ευχές μας είναι πολύτιμες κι ίσως και βοηθητικές στις καταστάσεις που ζούμε.
    Χαιρετισμούς και στη Σύζυγο σας

    Αγγελική ΣΥΡΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένε μου Καπετάν Μηχάλη ν άξερες πόσο μου χάρισες ένα αλλιώτικο ξεκίνημα ....Θα το αντιγράψω και θα το στείλω στον Φίλο μας τον κύριο Ανδριάνα και ειμαι σίγουρη οτι θα το χαρεί και εκείνος! Χίος και Ψαρά αντάμωμα , μέσα απο τον γλαφυρό σου λόγο!😍😍

    βικτώρια μαστραντώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκπληκτικό ! Μοναδικό ! Απαράμιλλο! Ευχαριστούμε πολύ γιά την αφιέρωση, σεβαστή τιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΙΧΑΛΗ ..ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Νένη Τιμιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Doortje van Lieshout καπετάν Μιχάλης Kariámēs Μια εκπληκτική ιστορία και όμορφες αναμνήσεις

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. .ομορφο ,ονειρικό ,... λίγοι τυχεροί το βίωσαν .!

    Eugenia Evangelinos ....,!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκπληκτικά τα όσα έζησες κι ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας!!!

    ευγενια καλαγκια-μουρατιδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίτσα Χατζαντωνά

    Υπέροχο αφιέρωμα !!Του αγαπημένου μας. φίλου!! Αυτό είναι φαινόμενο της φύσης!! Και λίγοι έχουν την τύχη να το απολαύσουν!! Υπέροχη ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Stamatina Tsimachidou
    Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το γενόμενο είναι παντός πολύ ωραία η φωτογραφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eydokia Peratinou
    Υπεροχο το άρθρο!!!!!! Υπεροχη Ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Petros Kokosis
    καπετάν Μιχάλης Καριάμης εάν δεν μου το έλεγες θά
    Έλεγα ότι ειναι η φάροι στης ξερές στην Ινδία και όπως έλεγε ο Καββαδιας τά φανάρια της Ινδίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή