'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΓΗΤΕΙΕΣ - ΞΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ




Λαγκάδα Χίου - Άγιος ο Τόπος μου 

Αναφέροντας τη λέξη, «Γήτεμα», θέλουμε να δηλώσουμε κάτι σαν «ξόρκι», κάτι το μαγικό, για την αποτροπή ενός κακού με μαγικά λόγια και μέσα. Κάτι σαν «ξελόγιασμα» ή «γοήτευμα». Οι άνθρωποι που προλάβαμε στα νιάτα μας , κατά πολύ μεγαλύτεροι από εμάς , πίστευαν σε «γητειές», «ξόρκια»  και «γιατροσόφια» για οποιανδήποτε  πίζουλη κατάσταση. 

Σε κάθε χωριό, της πατρίδας μας, για κάθε μια ξεχωριστή  περίπτωση, υπήρχε κάποια ή κάποιος «γητευτής». Ήταν γνώστες του κάθε «κακού» που κτύπαγε το κορμί, για την ψυχή του παθόντα ή της παθούσης και τόγιενε  με τις κατάλληλες, κατά περίσταση, ευχές και ξόρκια

Η πίστη των προτινών ανθρώπων, ήταν βασισμένη σε άγνωστες , απόκρυφες δυνάμεις, μα και στην ίδια τη φύση.  Λειτουργούσε δε κυρίως, ψυχολογικά και ανασταλτικά, σχεδόν για όλους τους ανθρώπους εκείνων των όχι τόσο μακρινών εποχών.


η Σάρα η Μάρα και όλα τα κακά του κόσμου

Θυμάμαι, γυμνασιόπαιδο, σαν έπαθα ηλίαση. Με μιας, όλη η γειτονιά, στον Κορυδαλλό, έτρεξε να προσκαλέσει μια γριούλα , που ζούσε κοντά μας, σε μια ξεχαρβαλωμένη παράγκα . Αυτή η ταπεινή, κακοπορεμένη γυναίκα,  ω του θαύματος, με ένα μαντίλι και ένα μπουκάλι νερό, και με κάποιες ευχές που ψέλλιζε αχνά, κατάφερε να με στήσει στα πόδια μου! 

Όταν η αξέχαστη Μητέρα  μου,  θέλησε να την ανταμείψει, για το καλό πούκανε, στο σπλάχνο της, δέχθηκε την απόλυτη άρνηση της κυρά Λενιώς. «Καλή μου κόρη, αν δεχτώ οτιδήποτε, για την γιατρειά, θα χάσω για πάντα τη δύναμη μου.»  «Δωρεάν έλαβα … δωρεάν δίνω !!!» Αυτά ήταν τα ακριβά λόγια της…!

Η αγιασμένη αυτή κυρούλα, στην κυριολεξία, έκανε, πραγματικό λειτούργημα. Ποτέ δεν εξαργύρωσε την προσφορά της, παρά του ότι πείναγε, ακόμα και το ψωμί ..! Ήταν ταγμένη  «Ανάργυρη», μέσα στη φτώχια, την ανθρώπινη περηφάνια,τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις της! Αξέχαστες, αγιασμένες μορφές, οι οποίες για  πάντα,  στιγμάτισαν τη ζωή μας!

η Ανάργυρη κυρούλα

Αλήθεια, ποιος από τους συνομήλικους  μου έχει ξεχάσει το «γήτεμα της ζαφράνας; (χρυσή ή ίκτερος)». Το «ανεμοπύρωμα». Το «δάγκωμα του σκορπιού». Το «δέσιμο». Τη «θέρμη για τον παροξυσμό». Το «κόψιμο» του μωρού. Τα «κούκουδα» (σπυράκια). Ακόμα δε και το «κριθαράκι». Τους «μαγουλάδες». Το «ξεμάτιασμα», τις «μερμηγγιές».το «μερμήγκιασμα». το «πατσούνι» (αβιταμίνωση), τις «χιονίστρες»,τον «ψωροφύτη» (μολυσματικό κηρίο) και τόσα άλλα !

Θυμάμαι τον αξέχαστο πατέρα μου να σχίζει τα ρούχα του, αν κάποιος του έλεγε ότι ήταν ψέμα το «γίτεμα του φιδιού». Είχε δικά του βιώματα από τα Βορειόχωρα, ανθρώπων που  είχαν πέσει θύματα, οχιών. Είχαν γιατρευτεί με γιτέματα, η μόνη διαφορά , ότι μια συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου, το χέρι ή το πόδι του παθόντος, γέμιζε λέπια όπως αυτά των σερπετών!


το Αγρελωπό της Λαγκάδας - ΧΙΟΣ


Αλήθεια ποιος από όλους μας ξεχνά τα λόγια φυλαχτό του μας έμαθαν να λέμε σε κάθε μας βήμα, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε μας φοβία :
«Ιησούς Χριστός νικάει  κι όλα τα κακά σκορπάει» (τρις)
«Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε  δωρεάν δότε  ημίν»(τρεις φορές)
«Άγια Ειρήνη , ρήνεψε το Παναγιά μου Περασιά, πέρασε το»



Αλήθεια, ποιοι  συνομήλικοι μας ξεχνούν το «βάλσαμο»; Φάρμακο/αλοιφή που έφτιαχναν σε κάθε σπίτι. Μέσα σε ένα μπουκάλι με λάδι, έριχναν άτριχα νεογέννητα ποντικάκια. Έλιωναν μέσα στο λάδι .Το  μείγμα, το φύλαγαν για πολλά χρόνια. Το θεωρούσαν άκρως αποτελεσματικό. Ποιος από εμάς έχει ξεχάσει πως χρησιμοποιούσαμε ,τα ούρα για την ασηψία μας; Για να σταματήσουμε το αίμα από τις πληγές; Αποθέκαμε πάνω στο τραύμα, καπνό από τσιγάρα ή ιστό αράχνης . Για να γιάνουμε τα σπυράκια, (κούκουδα), φτύναμε στις πέτρες που είχαν πάνω τους αλειχήνες και μέδευτη την αλοιφή, πορευόμαστε. Οι Μανάδες μας, για ίαση κάθε μολυσματικής  πάθησης, έπλεναν τα μωρουδιακά ρούχα στο πηγάδι της Άγιας Ερήνης στον «Γλυφό», στο έμπασμα  του χωριού της Λαγκάδας από την πλευρά της Χώρας!



Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης (των Θαλασσών) Λαγκάδας ΧΙΟΥ

Η σύζυγος μου, που έζησε τα πρώτα είκοσι χρόνια της στο Μυροβόλο νησί μας, μου απαριθμεί προσευχές και ξόρκια, που έλεγαν πριν κατασκηνώσουν, για διανυκτέρευση στην ύπαιθρο ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν , με την πρέπουσα ασφάλεια από τα φίδια ,τις σκουλόπετρες,τις ψαλίδες τις ρογαλίδες και τάλλα επικίνδυνα  ή ενοχλητικά έντομα !

Εδώ Χριστός επέρασε
Και το ραβδί του ακούμπησε
κ’  έδεσε και περιόρισε
το φίδι και την όχενρα,
σκορπιό, κοριό και τη σκουλόπετρα
Το  ρογάλι, το σκαντάλι,
από κάτω απ’ το πετράδι
ώσπου νάμπει νάβγει
ο ήλιος πέντε κονταρόξυλα.                                          Φτου, σκουλικομερμιγκότρυπα !

Δύσκολα παιδικά χρόνια που στιγμάτισαν για πάντα τη μίζερη ζωή μας. Δύστυχα χρόνια φτώχειας  και ανέχειας. Χρόνια απλά και λιτά. Χρόνια  με χίλιες δυο στερήσεις. Χρόνια χωρίς γιατρούς – φάρμακα  και φαρμακεία. Χωρίς ράδια, τηλεοράσεις, τηλέφωνα και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Χωρίς κρατική πρόνοια και υποδομές. Με μόνη γνώση προκαταλήψεις , γιατροσόφια και συνταγές αιώνων που μ'αυτές πορευτήκαμε και φθάσαμε γεροί και αλώβητοι στο σήμερα με τη βοήθεια της τύχης μας και τις ευλογίες του Μεγάλου  και Καλού Θεού… !!


Μιχάλης Γ. Καριάμης
Ααγκαδούσης






Υγ. Όταν διάβασε το κείμενο μου ο ακούραστος 'Μεγάλος Ψαριανός'' Δημήτρης Γεωργ. Ανδριάνας, (Ιστορικός και Λαογράφος)  σεβαστός μου φίλος, μου είπε την παραλλαγή της  ηρωικής νήσου Ψαρών την οποία και παραθέτω. 


«Άγιε μου Γιάννη από τα σου,
δένε και καλίβωνε   
τα σερνούμενα της γης,                                 
το φίδι και την όχεντρα.
 
Σκορπιό και τη σκουλιόπετρα    
και το μαύρο ρογαλίδι,  
μέχρι νάβγει ο ήλιος ,                            
δέκα κονταρόξυλα » 




Γοργόνα, η   « ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΝΟΥΣΣΑΣ » 



Υγ. 2 : Τώρα, σύμφωνα με τον Αιγνουσσιώτη, εκλεκτό φίλο και συνάδελφο καπετάν Γιώργη Μιχ. Φράγκο, συγγραφέα και λαογράφο της ακριτικής ναυτομάνας, η παραλλαγή του νησιού του έχει ως εξής  


«Άγια Μαρίνα, μάρανε,    
το φίδι και την όχεντρα. 
Το σκορπιό και τη σκουλόπετρα . 
Και τα μικρά τα μαμουνάκια,
που είναι από κάτω    
απέ τα πετραδάκια.   
Τθου σκουλικομερμιγκότρυπα».                                                                                                                                                                                          
                                                    

                                            




33 σχόλια:

  1. Έτσι είμασταν και σωστή άνθρωποι είχαμε ταπεινωσει σεβομασταν και παρόλα της στερήσεις είμασταν ευτυχισμένα τώρα τα έχουν όλα και είναι δυστυχισμένα Καλημέρα σε όλη την ομάδα με αγάπη και χαρά

    Μαρια Γουρναρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε Καπετάνιε! Ενα ακόμη θαυμάσιο κείμενο!

    βικτώρια μαστραντώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανάρχαιες παραδόσεις που πέρασαν από στόμα σέ αυτί - όσες πέρασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα μοναδικό ξέσπασμα μνήμης και ψυχής αυτό το κείμενό σου καπετάν Μιχάλη! Όσοι τα ζήσαμε τότε σαν παιδιά, γιατί οι γονείς μας και οι παππούδογιαγιάδες μας λογικό είναι να έχουν συγχωρεθεί, τα φέραμε ένα –ένα στο μυαλό μας με νοσταλγία, συγκίνηση και αγάπη για κείνα τα δύσκολα μεν αλλά θαρρείς προστατευμένα από τον Θεό χρόνια. Να είσαι πάντα καλά καπετάνιε μας σε ευχαριστούμε .

    Γιώργος Ψαρέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καπετάν Μιχάλης Kariámēs Όλοι μιας συγκεκριμένης ηλικίας αναγνωρίζουν το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές ελλείψεις στα παιδικά μας χρόνια. Παρά την έλλειψη πολλών πραγμάτων ήμασταν ευτυχισμένοι ως παιδί γιατί δεν ξέραμε καλύτερα.

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλήθειες που μας σφυρηλάτησαν τα χρόνια εκείνα, που τα επόμενα που διαδέχθηκαν αυτές, δεν μας άφησαν φτωχοί να νιώθουμε και πιο πλούσιοι από τους πλούσιους να αισθανόμαστε και ας αυτοί μας αδίκησαν με της πράξεις τους.
    ΚΑΙ ΟΠΩΣ Αποφάνθηκε ο ποιητής.
    Όσο να σε λυπηθεί της αγάπης ο Θεός και να ξημερώσει μιαν αυγή και να σε καλέσει ο λυτρωμός, ω ψυχή παραδαρμένη από το κρίμα!..
    -Και μην έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου κακού τη σκάλα, για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί θα αισθανθείς να σου φυτρώνουν, ω χαρά!
    τα φτερά, τα φτερά τα προτινά σου τα μεγάλα.
    ΓΙΑΤΙ
    "Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού σαν τα σκουλήκια που πατεί μας"

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό ξημέρωμα Καπετάνιε μου έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό αντέχουμε

    Ελισαβετ Χρηστιδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ καπετάν Μιχάλη, είναι υποχρέωσή μας να κληροδοτήσουμε στους απογόνους μας , όπως κι εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της μοναδικής Χίου μας. Παρακολουθώ την προσπάθειά σου σε συγχαίρω και σε ευχαριστώ. Βέβαια υπάρχουν πάντα και κάποιοι ...όψιμοι και γιαλαντζί - ιμιτασιόν Χιώτες, που τους είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καταλάβουν όλη αυτή την λαϊκή ντοπιολαλιά και «σοφία και προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές στο έργο μας αυτό. Σου εύχομαι να είσαι πάντα γερός και στις επάλξεις του όμορφου αγώνα σου για το καλό του νησιού μας

    Γιώργος Ψαρέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΝΟΝΕ !! ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΙΜΟΡΑΓΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΚΟΨΑ ΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΟΥ ΠΟΛΛΥ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΓΙΕ ΤΟ ΑΙΜΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ Ο ΛΙΟΝΤΗΣ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ

    Varvara Deli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρόνια καπετάνιε με υγεία και δημιουργικός παντα . Αν και πιο μικρός Μ αυτά μεγάλωσα κι εγώ
    Κάθε λίγο στην Παναγία τη Βοήθεια για τη Ζαφρανα μας πήγαινε η μάνα μου .
    Η δε γυναίκα μου μου έλεγε πως ψάχνοντας για γλυκά σε μια θεία τους ρίξανε κάτω ένα βαζάκι με ποντικάκια και σκυλοβρώμισε το σπίτι , γιατροσόφια βλέπεις .
    Να είσαι καλά

    ΜΑΡ. ΣΚΟΥΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απόλυτα δίκιο Αδελφέ . τότε και τα Φάρμακα τα έκαναν με συνταγή .Και Όχι Έρμαια τω Βιομηχανιών . Τα έχω Πέραση και τα Πιστευω ,. Να είσαι Καλά Και να μας Κρατάς Δεμένους με της ρίζες μας !!!

    Νικόλαος Ταχλιαμπούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νένη Τιμιάδου - - - ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΙΧΑΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελισαβετ Χρηστιδη - - - Συνφωνώ απολύτα Καλή Κυρίακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλημέρα καπετάν Μιχάλη όλα υπήρχαν και υπάρχουν αρκεί να μην τα πιστεύουμε

    γιαννης μυλωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ μου Καπετάν Μηχάλη μας εχεις χαρίσει ακόμη ένα θαυμάσιο κείμενο τώρα τελευταία <> που το κοινοποίησα το χρονολόγιό μου και εχει αρέσει τόσο πολύ!! αν θέλεις πήγαινε στο Βικτώρια Μαστραντώνη να δείς πώς εχω πει στούς φίλους καλημέρα με ...ΤΑ ΤΡΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ. .Προσπαθώ να στείλω κείμενα σου με το e-mail στον καλό μας φίλο τον Δημήτρητον Ανδριάνα. Καλό Βράδυ!

    βικτώρια μαστραντώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή σας ημέρα! με ένα κείμενο ενός αξιόλου ανθρώπου της θάλασσας, του Καπετάν Μιχάλη Καριάμη από την Χίο, που αξίζει να διαβάσετε!


    βικτώρια μαστραντώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγία Μαρίνα μάρανε το φίδι και την όχεντρα και τα μικρά τα μαμουνάκια που είναι από κάτω απε τα πετραδάκια. Τθου σκουλικομερμιγκότρυπα.

    Γιώργης Φράγκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αξέχαστα χρόνια ..
    Πολλά μπορούσαν να σωθούν..
    Αλλά εγώ έφυγα μικρή από το χωριό.
    Και πολλά χαθηκαν

    Georgette Alexopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο συνδυασμός των δύο αγαπημένων μου ανθρώπων που τόσα μας έχουν χαρίσει σε μνήμες και γνώσεις! Δημήτριος Ανδριάνας και καπετάν Μιχάλης Καριάμης! παντρεμα Χίου και Ψαρών!

    βικτώρια μαστραντώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πρέπει να γράφονται και να μένουν παρακαταθήκες για να μη ξεχνούμε τη ιστορία της κοινωνίας που εξελιχθήκαμε.

    Γιώργης Φράγκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον και οι δυο μας κάναμε ότι το καλύτερο για την ιστορία, τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα μας καπετάν Γιώργη ... !

      Διαγραφή
    2. Στα ξόρκια είχε και ένα που λέγανε οι ψαράδες όταν ξεκινούσαν για ψάρεμα και συναπαντούσαν βάσκανο μάτι. Μόσχος και κανέλα και γριάς βυζί. Αυτό το χρήσιμοποίησα και ξόρκισα το πούσι κι έπιασε. Στο λεφτό έβαλε αεράκι και το σήκωσε. Όταν το έλεγα γελούσε ο καπετάνιος μα όταν είδε να καθαρίζει σταυροκοπήθηκε.

      Γιώργης Φράγκος

      Διαγραφή

  21. Υπέροχη αφήγησή με πήγε πίσω, πόσα θυμήθηκα επιτρέψτε μου ν αναφέρω ένα.
    "Όταν έμπενε στο μάτι μας σκουπιδακι, πίαναμε το ματο τσινορο μας και αφού καναμε πάνω κάτω το σημείο του Σταύρου λέγαμε.
    Άη Γιώργη καβαλάρης, με σπαθί και με κοντάρι, δωσμου το κλειδακι σου ν ανοιξω το ματάκι μου,
    να δω ηντα χει μέσα, στάρι, κριθάρι σπυρί
    μαργαριτάρι,?
    Όπως θυμάμαι κι άλλη μια γυναίκα που ερχόταν σε σπίτια που τα μωράκια είχαν (αυτριες) κάτι άσπρες φουσκάλες στο στόμα.
    Πάντα στην ανατολή απ το πρώτο αστέρι έλεγε κάτι λόγια κρατώντας το μωρό και κανωντας το σημείο του Σταύρου.

    Μαρια Καζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. ευγενια καλαγκια-μουρατιδου Άν κάτι δεν το έχω καταγράψει μπορώ να το αντιγράψω?

    ευγενια καλαγκια-μουρατιδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αναφέρεις την πηγή της γνώσης για κάτι που δεν είναι δικό σου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, άλλωστε, για αυτό υπάρχει και η βιβλιογραφία σε κάθε έκδοση. Προ λίγων ετών, κάποιος επώνυμος δημοσιογράφος σε γνωστή Αθηναϊκή δημοσίευσε αυτούσια την ΧΙΑΚΗ ΡΗΤΡΑ, απλώς , είχε αλλάξει την σειρά των προτάσεων ,.Πήγα να κινηθώ νομικά... Έμπειρος όμως δημοσιογράφος, σαν υπο- σημείωση είχε βάλει ως πηγή την ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και το όνομα μου.... Ήταν νόμιμος παρά του ότι δεν είχε προσθέσει ή αφαιρέσει ούτε μια λέξη.

      ΜΚαριάμης

      Διαγραφή
  23. Τόσα χρόνια πίσω ,....η γιαγιά μου όλα τα γιατροσόφια ήξερε και την φώναζαν για το κάθε τι,..αυτό που
    θυμάμαι την φώναζαν για το σκορπιό ,..στα
    Αγιασματα το καλοκαρι είχε πολλούς ,´..ετσι όλο ήταν πρόθυμη για τη γητεια ,.οταν περνούσε ο πόνος .....τους συμβούλευε ,.. το
    βράδυ να βάζετε κλειστό παπούτσι ,στη βόλτα σας ,.....

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολυ ωραιο κειμενο, μπραβο σου !!!

    δεσποινα γαλανοπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  25. Τα περισσότερα τα έζησα τα θυμάμαι και τα νοσταλγώ μπράβο που τα έφερες στην επιφάνεια να τα μάθουν και οι νεώτεροι

    Αρετή Λεοντάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  26. Domna Andriana

    Μιχάλη μου μόλις διάβασα το ωραίο άρθρο σου πραγματικά ήταν καταπληκτικό αυτά πρέπει να τα μαθαίνουν οι νέοι για να εκτιμούν αυτά που έχουν και να τα απολαύσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ειρήνη Πασχαλίδος

    Χριστός Ανέστη Και Καλό μήνα!! Υπέροχο κείμενο ,με πολλές και αξέχαστες μνήμες!!Τις πρόλαβα και Εγώ που είμαι στο τελείωμα της δεκαετίας του 60,!! Κάπως έτσι με ξόρκια ,,,μου πέρασαν οι μαγουλαδες!! 😁Παιδί Αιγνουσσιοτων ,,με πολλές παραδόσεις.Από την γιαγιά μου!!Συγχαρητήρια καπετάν Μιχάλη !!Μας θύμισες όμορφα χρόνια με θεία ευωδία!!😁🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κωνσταντίνος Αμπαζής
    Ωραίες αναμνήσεις...να είστε πάντα καλά να πηγαίνετε κάθε χρόνο...Καλό χαρούμενο ξημέρωμα να έχετε στην όμορφη Λαγκάδα... Καπετάν Μιχάλη με την ηλίαση το έκαναν και σε μένα.. στο κάστρο μέσα με πήγαινε ή μάνα μου τα ίδια όπως τα γράφετε ..και για την χρυσή με πήγαινε στην Παναγιά την Βοήθεια ..στον παπά πού ήταν και κουμπάρος μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Λίτσα Χατζαντωνά
    Υπέροχη αφήγηση! Με πήγατε πίσω πολλά χρόνια το διάβασα Όλο ,μου αρέσουν δεν χάνω καμιά δική σας ιστορία !Είναι όντως όλες αληθινές! Τι να πρωτοπώ .. Από όλα αυτά ..Θα σταθώ σε ένα δικό μου περιστατικό.. Όταν ήμουν μικρή είχαν γεμίσει τα χεράκια μου μυρμηγκιές που λέγανε τότε. Ήταν πολύ άσχημα και στεναχωριόμουν.. Και που ?δεν με πήγε η μανούλα μου, γυναίκες που τα ξορκίζουν διάφορα γιατροσόφια, τελικά από ότι θυμάμαι μου έχει δώσει να διαβάζω κοιτάζοντας τα αστέρια μία ευχή! Δεν ξέρω πως σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν ..
    Και για όλα τα άλλα που αναφέρετε στην αφήγηση σας είναι όλα σωστά και τα ζούμε ! Σας ευχαριστούμε πολύ Καλή σας νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βασιλική Μπαρμπαρίγου
    Νά είσαι καλά καπετάν Μιχάλη τέλειο το κείμενο !!! Με της όμορφες αναμνήσεις τον παιδικών χρόνων σου. Να είσαι καλά η αγία παρασκευή και ο άγιος Παντελεήμονας να σας δίνουν άφθονη υγεία στο 🏠 σπιτικό σας καλό ξημέρωμα καληνύχτα σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή