'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.


 Αδέρφια μου

ΚΑΛΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.

Αφιερωμένο στον ΟΕΝίτη Παππού μου Κωνσταντη Παντ. Μπουσσέ

Καλή Πρωτομαγιά             
 

Η πρώτη του Μάη, είναι ημέρα σύμβολο, στους διαχρονικούς αγώνες της  Εργατιάς  και των Αθάνατων  Ναυτεργατών Προπατόρων  μας  οι  οποίοι με τον Αρμυρό ιδρώτα , τα δάκρυα  το  αίμα, τις ψυχές και τις θυσίες τους,  μας  άφησαν  πολύτιμη  «παρακαταθήκη»  το  τεράστιο  Θαύμα  της  «ΜΕΓΑΛΗΣ  ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ».  Δημιούργημα  Μόχθων   Πόνων  – Αγώνων  και  Σύνεσης. 

Η Πρωτομαγιά,  παραμένει  Αιώνιο Σύμβολο Αγώνων  για  πιο Ανθρώπινες   συνθήκες  εργασίας  και  Φυσικά  για καλύτερες  αμοιβές. Ειδικά  στις  σημερινές  άσχημες  καταστάσεις  ακρίβειας  και  πληθωρισμού  που  μειώνουν  σε  σημείο  πείνας  τους  από  καιρού  Ισχνούς  Μισθούς. Τις  Πενιχρές  και  Πετσοκομμένες Συντάξεις μας !

Σκύβουμε ευλαβικά την κεφαλή στην Ιερή τους Μνήμη.

Το Αιώνιο Ευχαριστώ  μας,  είναι Παντοτινός  Συμπαραστάτης  τους!  

 Όχι Αδέρφια μου, η Πρωτομαγιά, δεν  είναι ημέρα  εορτασμού  των Λουλουδιών  και με  ότι  αυτά,  απλόχερα μας Χαρίζουν.  Έντεχνα  και εκ του πονηρού, μας  πέρασαν  αυτή  την άποψη  αυτοί που είχαν συμφέροντα  να μας  αποκόψουν από την Συμβολική Αλήθεια   που κρύβει η «Απεργία της 1ης του Μάη». Γιατί  Απεργία  είναι  και  ΟΧΙ  ΑΡΓΙΑ , όπως  είθισται  να την χαρακτηρίζουν  οι εκμεταλλευτές της ζήσης  και  των  κόπων  μας !

 Αδέρφια μου, να  μην ξεχνάμε  ποτέ  πως  η  Πρωτομαγιά  του  Μάη του 1886,  σήμανε την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, Αιώνιο Σύμβολο  της «Πάλης των Τάξεων», για τους σύγχρονους ανθρώπους. Αυτή  την  «ημέρα  ορόσημο», τα τοπικά, εργατικά  συνδικάτα, ξεσηκώθηκαν για να σπάσουν τις αλυσίδες τους, «Διεκδικώντας Οκτάωρο Ωράριο Εργασίας » Η  Πρωτομαγιά του 1886, ήταν μόνο η αρχή  του  αγώνα  για καλύτερες συνθήκες  εργασία  και  διεκδικήσεων του Παγκόσμιου, εργατικού δυναμικού.  Ακολούθησαν πολλά εργατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο  τα οποία  θα συνεχίσουν εφ΄ όσων συνεχίζεται η Αδικία και η Εκμετάλλευση !

 Το κόκκινο χρώμα, της Πρωτομαγιάς, συμβολίζει το αίμα των νεκρών Απεργών Εργατών του Σικάγου  που έβαψε κόκκινες τις Λευκές σημαίες. 

 



Θυρεός ΓΕΣΕΕ



Το καταπιεσμένο, εργατικό δυναμικό της χώρας μας, δεν έμεινε μοιρολατρικά ποτέ απαθές στις  εξόχως  άσχημες  συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν. Συνθήκες  Καταπίεσης – Εκμετάλλευσης  πέραν των δυνάμεων του ανθρώπου  σε σημείο … εξόντωσης. Οι πρώτοι αγώνες έχουν ως αρχή την δεκαετία του 1870.  Η  πρώτη απεργία,  έγινε στην Ερμούπολη,  στα ναυπηγεία του  νησιού της  Σύρου, το 1879, από τους εργάτες ξύλου ! Τα πρώτα ίχνη εργατικών ενώσεων και σωματείων, είχαν ξεκάθαρα συντεχνιακό χαρακτήρα.  

 

Σταθμός αποτελεί, η εξέγερση της Θεσσαλονίκης τον  Μάη του 1936 και της  βίαιης καταστολής της με αποτέλεσμα εννέα  ( 9 ) νεκρούς. Καθώς και οι αγώνες των καπνεργατών στην διάρκεια της δεκαετίας του 1930,

 

Ορόσημο , αποτελούν : Α) ο «Νόμος 281/1914 – Περί  Σωματείων», βάση του οποίου κατοχυρώθηκε  το Δικαίωμα  Συνδικαλιστικών Οργανώσεων  και :  Β) Το Ιδρυτικό Συνέδριο της  ΓΣΕΕ, ΣΤΗΝ Αθήνα από την 21η  έως την 28η Οκτωβρίου 1918.



 

Θυρεός Π.Ν.Ο


Σχετικά με τα του οίκου μου. Πέραν πολιτικού φανατισμού και πιστεύω  θα  προσπαθήσω να πω δυο λόγια για το Ναυτεργατικό Κίνημα. 

Α) – Το 1920, ιδρύεται η «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΝΑΥΤΚΗ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Ν.Ο )» . Αποτελεί μέλος της  ITF(European Transport Federation), γνωστότερης και ως «Δ.Ο.Μ». Είναι μέλος της «Γ.Σ.Ε.Ε»  Μέλη της αποτελούν όλα τα Ναυτεργατικά Σωματεία «Κλαδικές Ενώσεις»,  τα οποία διατηρούν ακέραιη την οικονομική και Διοικητική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια τους !

Β) Στην διάρκεια του Β’ Παγκ. Πόλεμου το 1943, τέσσερεις Ναυτεργατικές Οργανώσεις . α) ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  Ε.Ν (ΠΕΜΕΝ) -  β) ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΙΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε.Ν – γ) ΕΝΩΣΗ  ΡΑΔΙΟΤ/ΑΦΗΤΩΝ  Ε.Ν. – δ) ΕΝΩΣΗ  ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ  ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ , ιδρύουν την ΟΕΝΟ «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ». Βασικό σύνθημα της εποχής ήταν το «ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝ  ΚΙΝΗΣΕΙ», στον αγώνα των Ωκεανών ενάντια στις δυνάμεις του άξονα !  Πέτυχαν κάτι το απίστευτο, την ιστορική   «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  (ΣΣΕ)», του 1943, η οποία άλλαξε κυριολεκτικά την ζωή και την διαβίωση των Ναυτικών.

 






Θυρεός Ο.Ε.Ν.Ο


Τέλος και λίγη ιστορία για όλους μας.  Ο Μάιος ή πιο λαϊκά Μάης έλαβε την ονομασία του, από την Ρωμαϊκή Θεότητα (MAJA) η οποία δεν είναι καμιά άλλη από την Ελληνική λέξη «Μαία», δηλαδή Μάνα και Τροφός. Ειδικά δε είναι ταυτόσημη με την Μητέρα του Θεού ΕΡΜΗ, την  «Νύμφη Μαία», στην οποία και είναι αφιερωμένος ο υπέροχος μήνας ! Στον εορταστικό τομέα  για πρώτη φορά  γιορτές προς τιμή του Μάη  έλαβαν χώρα στην Ρώμη, προς τιμή της Floras, Θεάς των λουλουδιών. Ακόμα και για μια γιορτή που γινόταν Μάη μήνα, κάθε τρία ( 3 ) χρόνια, προς τιμή του Διόνυσου και της Αφροδίτης γνωστής σαν «Maiouma»

Καλό μήνα, πλημμυρισμένο από φως   Μεθυστικές Μυρωδιές και Χρώματα. Ανάσταση και Ανάταση της Ζωής και τις Ψυχής μας. Ας γίνουμε κήρυκες Αγώνα – Αγάπης – Κατανόησης – Αλληλεγγύης -

Αρμονίας -  Ηρεμίας – Προσμονής και Αγώνες για Καλύτερες Αμοιβές και πιο Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας











ΜΚαριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν

 

Πρόεδρος «ΝΑΥ.ΣΥΚΟ»

ΝΑΥΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου