'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΜΝΗΜΗ ΕΛΕΝΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΑ

 



Την  χαρακτήριζα «ΜΟΝΑΔΙΚΗ» και πράγματι κατά γενική παραδοχή ήταν ξεχωριστή.  Καλός Άνθρωπος. Ευγενική. Πανέξυπνη. Δοτική … παράδειγμα προς μίμηση !.                        

Ένα Λαμπερό Αστέρι που Μεσουρανούσε στο Συλλογικό Στερέωμα και κράτησε ψηλά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας Χίου «ο ΦΑΡΟΣ». Σύλλογος Πιλότος για την εποχή του.     Την τιμήσαμε εκλέγοντας της Ισοβίως  ως Πρόεδρο μας.                                                   

Κράτησε όλα τα Μέλη Ενωμένα και Αγαπημένα σαν μια γροθιά. Ένα Σώμα μια Ψυχή !  Να σημειώσω ότι ακόμα και σήμερα μετά από παρέλευση τόσων ετών, τα μέλη του «ΦΑΡΟΥ» παραμένουμε Αγαπημένοι με έκδηλο τον Αλληλοσεβασμό ανάμεσα μας.

Η Ζωή της μια αληθινή ιστορία πόνου των άσχημων, εκείνων μετεμφυλιακών εποχών.  Έζησε από πολύ μικρή ηλικία «Ορφανή», με την Ηρωίδα Μάνα και τον Αδερφό της.         



                                

Ο Πατέρας τους, μαζί με τα αδέλφια του, υπήρξαν θύματα της Ναζιστικής Θηριωδίας στο παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο με τορπιλισμό του Α/Π ‘’ΠΥΛΕΥΣ’’ (έγκλημα πολέμου), που τα ανθρωπόμορφα τέρατα, εκτέλεσαν τους ναυαγούς με ριπές  πολυβόλων.

Τι να πρωτοθυμηθούμε  από τα έργα και την προσφορά της. Είναι τόσο πολλά. Σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη ακόμα και σήμερα.  Την εφημερίδα μας «ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ». Το Βιβλίο μας «η Λαγκάδα της Χίου». Τα θεατρικά μας στο «ΟΜΗΡΕΙΟ», που έκαναν πάταγο στη Χίο και δίδαξαν. Πολιτιστικές βραδιές στα γραφεία μας της Λαγκάδας.  Χοροεσπερίδες για διασκέδαση ή ειδικών σκοπών προσφοράς. Αθλητικούς - Κολυμβητικούς - Ποδηλατικούς αγώνες και «τον Γύρο της Λαγκάδας». Λαογραφικές εκθέσεις. Δημιουργία βιβλιοθήκης. Διαμόρφωση των Γραφείων μας σε χώρο που μας παρεχώρησε  η κοινότητα του χωριού μας στο Κοινοτικό Μέγαρο.

Δυστυχώς, η μοίρα την κτύπησε άσχημα. Έχασε τον Αγαπημένο σύζυγο της.  Με την έλευση της επιδημίας του Κορονοϊού , αποκόπηκε  από κάθε ανθρώπινη επαφή. Αλλεπάλληλοι τραυματισμοί  και επιδείνωση της υγείας της, επιτάχυναν το βιολογικό της τέλος. μακριά από την γενέθλια γη..

Άρρηκτοι δεσμοί Φιλίας και Σεβασμού μας συνέδεαν και δεν θα τους ξεχάσω μέχρι που φύγω από τη ζωή. Υπήρξε δασκάλα μου στα μαθήματα. Στον Χορό , στις κοινωνικές σχέσεις. Μαζί με τον Αδελφό της Παντελή, υπήρξαν μέλη της Μεγάλης Κορυδαλλιώτικης παρέας.  Αξέχαστοι όλοι τους . Τα αδέρφια Ελένη και Παντελής Λεοντάρας, άφησαν εποχή και στο Γυμνάσιο Χίου. Ετησίως  λάμβαναν το «Μιχάλειο Βραβείο». Δυστυχώς η φτώχεια δεν της επέτρεψε να σπουδάσει και να διαπρέψει … !!!

Σκληρή η απώλεια και η ανάγκη να πεις «ΑΝΤΙΟ», σε ένα άτομο τόσο δικό σου.   Μετά από τόσα χρόνια να αποχωριστείς μια Αγαπητή κυρία με όλα τα γράμματα Κεφαλαία… !!! Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να αποχωριστείς το "Ελενάκι το Συλλογικό"


    

Σαν οικογενειακός  φίλος και μέλος του «ΦΑΡΟΥ», εκφράζω μαζί με την Σύζυγο μου και επιστήθια Φίλη της, τα θερμά Συλλυπητήρια μας,  στα Παιδιά, τον Αδελφό  και τα ανίψια της. Αιωνία η Μνήμη σου Ισόβια Πρόεδρε μας Ελένη Λεοντάρα.Ελαφρό το χώμα που θα σε σκεπάσει !

ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ  ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ  Π.Σ. ΛΑΓΚΑΔΑΣ «Ο ΦΑΡΟΣ»          




         








ΜΚαριάμης. Πλοίαρχος Ε.Ν.                                         

 Πρόεδρος «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ»

28 σχόλια:

  1. Παναγιώτης Πάσσας
    Καλό σου ταξίδι πανάξια συγχωριανή.
    Θα σε θυμόμαστε πάντα με πολύ αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγγελικη ρεβη
    Τι όμορφος αποχαιρετισμός!Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της κυρίας Ελένης!Να είστε πάντα καλά να την τιματε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρενα Παππα
    Καλό Παραδεισο να εχει συλλυπητήρια στην οικογένεια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΟΦΙΑ ΧΑΒΙΑΡΑ
    Θα την θυμομαστε για παντα.Τετοιες γυναικες δεν ξεχνιουνται.Καλο Παραδεισο κα.Ελενη της καρδια μας.Θερμα συλλυπητηρια.!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eirini Papasotiriou Kalagkia
    Θερμά Συλλυπητήρια.
    Καλό Παράδεισο να έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βικτώρια μαστραντώνη
    Αγαπημένε μου Καπετάν Μιχάλη, καλό σου απόγευμα...αλλά και..... μου επιτρέπεις αυτό το θαυμάσιο κείμενο σου , με την όπως πάντα υπέροχη γραφή σου, να το φέρω μέχρι το δικό μου χρονολόγιο ? 🥰👏👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρετή Λεοντάρα
    Θερμά συλλυπητήρια να ζήσετε να την θυμόσαστε καλό παράδεισο να έχει θα μας λείψεις κουμπάρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασιλική Βασιλική
    Αιώνια της η μνήμη !!! Να είσαστε καλά όλοι στην όμορφη Χίο να την θυμάστε !! Για λίγα άτομα μπορούν να προσφέρουν αυτά που προσφέρουν με τόσο ζήλο μερικοί άνθρωποι.Και δυστυχώς στα χρόνια μας η νεότερη δεν έχουν τόσο ζήλο να ασχοληθούν με τέτοιου είδους δραστηριότητες !!! Καλό παράδεισο στην γειτονιά των αγγέλων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καπετάν Μιχάλης Καριάμης
    Άφησε έντονο το στίγμα και την παρουσία της - Θα την θυμόμαστε Παντοτεινά - ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΑ ΕΧΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρκελλα Ασπρουλη
    Θερμά συλλυπητήρια υπέροχος Ανθρωπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Markella Sirri
    Θερμά Συλλυπητήρια για την κυρία Ελένη! Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως μας αντιμετώπιζε όταν μαζευόμαστε όλα τα κορίτσια και τα αγόρια στο σπίτι της για προετοιμασία για τα χορευτικά και θεατρικά μας Με πόση υπομονή αποδοχή και ενθάρρυνση μας έκανε να νιώθουμε μοναδικοί μέσα στο συλλογικό πνεύμα!! Να είναι γερά τα παιδιά της να την θυμούνται με αγάπη Καλό της ταξίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Despina Katakis
    Θερμά συλληπητηρια!!! Ο Θεός ν αναπαύσει την ψυχούλα της! 🙏Υπέροχος άνθρωπος!!!Παντα θα την θυμάμαι με αγάπη!!❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βουλα κουνουπα
    Θερμά συλλυπητήρια στους δικολυς της υπέροχος άνθρωπος!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δέσποινα Πεπόνη
    Θερμά συλλυπητήριά!!!! Ο Θεός να την έχει κοντά του!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Σοφία Γεωργούλη της Αγγελέτας
    Καλό παράδεισο να έχει. Συλλυπητήρια στα παιδιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Xristina Xaviara
    Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της...Το όνομα της μου φέρνει στο μυαλό της ωραιότερες αναμνήσεις των παιδικών χρόνων αυτές στο χωριό μας και στον σύλλογο....Ξεχωριστή Κυρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Zannis Chaviaras
    Θερμά συλλυπητήρια , να ζήσετε να την θυμάστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Despina Angelara
    Θερμά συλλυπητήρια υπέροχους άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ευγενια καλαγκια-μουρατιδου
    Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Υπέροχος άνθρωπος. Δοτική και πάντα ευγενική προς όλους. Πρόθυμη να βοηθήσει σε ότιδήποτε είχε σχέση με το Σύλλογο και τις δράσεις του. Πολύτιμη βοηθός στη συλλογή λέξεων και φράσεων για τη δημιουργία του Γλωσσαρίου της Λαγκαδούσικης Ντοπιολαλιάς. Θα μείνει αλησμόνητη στη μνήμη όλων των συγχωριανών της.😢

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Markella Asprouli
    Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Ελένη.Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεώργιος Καπετανάκης
    Καπεταν Μιχαλη καλησπερα οπως ξερεις πεθανε η αγαπημενη μας Ελενη και πηγαμε στην κηδεια της . Όμως η μεγαλη ολων συγκίνηση ηταν αυτα που εγραψες στο f b για την Ελενη που τα διαβασα με πολλη συγκινηση και ολοι εμειναν αφωνοι απο το περιεχομενο της αναρτησης σου!! συγχαρητηρια και σε ευχαριστουμε ολοι ! να εισαι παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή