'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΗΓΑΣΟΣ





                            Κόρινθος Φλοίσβος 


Ο Πήγασος  ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας . Ξεπετάχθηκε μέσα από το σώμα της μητέρας του, μόλις ο Περσέας της έκοψε το κεφάλι της . Αδερφός του ήταν ο  Χρυσάωρας, πατέρας του Γυριόνη. Αναβάτης , στην πλάτη του, διέφυγε της δίωξης των άλλων γοργόνων, αδελφών της Μέδουσας  και  έφθασε στην Αιθιοπία και έσωσε από τα δόντια του δράκου την Ανδρομέδα, κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης.  Ακολούθως ,  αφέθηκε ελεύθερος από τον Περσέα και έμεινε για πάντα  στον χώρο των αθανάτων, τον  Όλυμπο . Ήταν ο μεταφορέας των κεραυνών του Δία , από το νησί της Λήμνου, όπου και το εργαστήρι του Ήφαιστου στο Θείο Βουνό των Ελλήνων. Πολύ αργότερα η Αθηνά, τον χάρισε στις Μούσες και εγκαταστάθηκε στον Ελικώνα. Από τότε τον έκαμαν σύμβολο της Ποιητικής έμπνευσης.  

                       Φωτό : ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗ

Αυτός ο Μυθικός ίππος της βροντής , όπου κτυπούσε το έδαφος με τις οπλές του ξεπεταγόταν νερό. Αυτός και ο λόγος που στο οχυρό του Ακροκόρινθου αναβλύζει η πηγή Πειρήνη  και στο βουνό του Ελικώνα αναβλύζουν οι πηγές Αγανίππη και Ιπποκρίνη.  Με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς, ο Βελλεροφόντης, δάμασε τον φτερωτό ίππο, καθ, ην στιγμή ξεδιψούσε στην Πειρήνη. Με τη σειρά του, ο Βελλεροφόντης, ιππεύοντας  τον σκότωσε τη Χίμαιρα.  Ο Πήγασος , μετά τις νέες περιπέτειες  του, ξαναγύρισε στον Όλυμπο.  



Πηγή Εικόνας www.cngcoins.com


Σαν  σύμβολο, με φτερωτά σανδάλια στα πόδια του,   ήταν το βασικό θέμα τον Κορινθιακών νομισμάτων ,τα οποία ονόμαζαν Πώλους. Το θεωρούσαν δε σαν καθαρά Κορινθιακή Θεότητα.  Ο Όμηρος δεν τον αναφέρει , αλλά σύμφωνα με τον Ησίοδο, το όνομα του πηγάζει από τις «Πηγές» του ωκεανού όπου γεννήθηκε. Πολύ αργότερα , σε νεότερους μύθους, το φτερωτό άτι, σέρνει το άρμα της Ηούς αφού της το χάρισε ο πατέρας των Θεών.  Ακόμα αργότερα, θεωρούσαν ότι ως ίππος των Μουσών, πετούσαν  στην ράχη του οι ποιητές στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Μέχρις ότου καταλήξει στο ουράνιο στερέωμα σαν αστερισμός. Το περίπου δύο τόνων βάρους μπρούτζινο άγαλμα, από το  σωτήριο έτος 2008,  κοσμεί τον Κορινθιακό Φλοίσβο. Το φιλοτέχνησε ο κ. Αχιλλέας Βασιλείου και με το επιβλητικό ύψος  του, 4. 30 μέτρα,  δεσπόζει  του λιμένα της Κορίνθου.


Καριαμομίχαλος 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου