'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Παθήσεις - ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ








Καταρράκτης ονομάζεται μία θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός βρίσκεται ανάμεσα στην ίριδα και την κόρη του ματιού και αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες .Οι αλυσίδες των πρωτεϊνών είναι διατεταγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν το φακό διαυγή και να επιτρέπουν στο φώς να περνά και να εστιάζει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Με την πάροδο όμως του χρόνου οι πρωτεΐνες μπορεί να συμπυκνωθούν και ο φακός να χάσει προοδευτικά τη διαύγειά του. Στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του καταρράκτη λόγω ηλικίας, η διοπτρική ισχύς του κρυσταλλοειδούς φακού μπορεί να αυξηθεί, προκαλώντας μυωπία, ενώ το σταδιακό κιτρίνισμα και η θαμπάδα του φακού μειώνουν σταδιακά την ποιότητα της όρασης. Επομένως ο καταρράκτης δεν είναι παρά μία φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του φακού αλλά μπορεί να προκληθεί και από παθολογικά αίτια όπως τραύμα, οφθαλμικές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη:

Ο καταρράκτης δημιουργείται συνήθως αργά και προκαλεί ορισμένα συμπτώματα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι :
1. Θαμπή και θολή όραση
2. Σταδιακή ελάττωση της μακρινής όρασης
3. Αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε τα χρώματα
4. Προβλήματα στη νυχτερινή όραση
5. Διπλωπία
6. Εμφάνιση λάμψεων
7. Προσωρινή βελτίωση της κοντινής όρασης

Πώς θεραπεύεται ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης θεραπεύεται μόνο χειρουργικά. Η μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια λέγεται φακοθρυψία και γίνεται με υπερήχους. Με τη μέθοδο αυτή ο καταρρακτικός φακός ρευστοποιείται και αναρροφάται. Κατόπιν τοποθετείται στη θέση του ένας μικρός τεχνητός φακός, ο ενδοφακός, ο οποίος εξασφαλίζει όραση παρόμοια με αυτή που υπήρχε πριν τον καταρράκτη. Η μέθοδος είναι σύντομη, ανώδυνη και η αναισθησία γίνεται τοπικά με σταγόνες.
Σε αντίθεση με το παρελθόν η επέμβαση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται νωρίτερα πριν την «ωρίμανσή» του ώστε να αποφεύγονται πιθανές επιπλοκές.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου