'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΚΟΜΑ ….. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ













Εκμαγείο του ήρωα Κώστα Περρίκου στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, Δωρεά του Χιώτη Εκδότη του περιοδικού "NEMECIS" κ. Γεωργίου Ν. Μπαχά


Το τέρμα του δρόμου, ο οποίος μας φέρνει να πραγματοποιούμε στο ελάχιστο όσα έχουμε στο νου μας για τον μεγάλο Χιώτη οραματιστή και ήρωα Κώστα Περρίκο, απέχει ακόμα πάρα πολύ.
 Ίσως  τολμήσαμε το πρώτο δειλό βήμα το οποίο ακόμα παραμένει μετέωρο. 
Πριν δυο χρόνια, την μνήμη του ήρωα, τίμησαν καμιά εικοσαριά άνθρωποι.
Πέρσι, κάτω από την συναισθηματική φόρτιση από την αχαρακτήριστη  καταστροφή της προτομής του, συνέβη το αδιαχώρητο !
 Όταν γράψαμε ότι άδειασε η Χίος και πλημμύρισε ο τόπος του μνημείου δεν ήταν σχήμα λόγου. Ήταν η απίστευτη αλήθεια !
Σε λιγότερο από ένα μήνα, όλοι οι συμπατριώτες της Αττικής και όχι μόνο, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι όσα έγιναν πέρσι δεν ήταν ένα ονειρικό συμβάν χωρίς συνέχεια.       Το σήμαντρο της εγρήγορσης και του χρέους ήχησε με την ανακοίνωση του συλλόγου Καλλιμασιωτών , και τον καθορισμό της 7ης Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης στου ‘’ Χιώτη Σταυραετού ‘’ 
Ενθυμούμενοι τους δικούς μας προγραμματισμούς και διακηρύξεις, βλέποντα σας κατάματα, καταθέτουμε τα πεπραγμένα τα οποία δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. 
Το αντίθετο, εγείρει ερωτήματα για τις ικανότητες μας. Πέρα των όποιων καλών προθέσεων μας, αυτή η μεγάλη ιδέα απαιτεί υπέρβαση και απολογούμαστε. 
Δεν αξιοποιήσαμε την υπόδειξη – προτροπή της τιμημένης Χιώτισσας Ευρωβουλευτού κ.Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, για αποστολή επιστολής προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να βρει ο Κ. Περρίκος τη θέση που του αρμόζει στον Οίκο της Ευρώπης.
Οι φάκελοι με τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης του οραματιστή ήρωα, που έστειλε ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού σωματείου Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»  κ. Γιάννης Γριμπαμπής και δόθηκαν από τα χέρια του συμπατριώτη μας καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη, στους βουλευτές Χίου κ. Ελπίδα Τσουρή  , Γιάννη Κοσμίδη και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριο Σιούφα, ως φαίνεται, λόγω των εκλογικών διεργασιών, δεν έπιασαν τόπο  
Παρά την διακαεί επιθυμία του προέδρου του Οίκου Ναύτου, συμπατριώτη μας καπ.Θανάση Βαρίνου, για την ανακατασκευή του τρίτου ορόφου, με την δημιουργία αίθουσας διαλέξεων «ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΡΙΚΟΣ» δεν κατέστη δυνατό, λόγω άρνησης των ενοικιαστών του χώρου. 
Η πρόταση για την έκδοση βιβλίου, σχετικό με την ζωή τις σκέψεις τα οράματα και τις δημοσιευμένες παρακαταθήκες του Πανέλληνα λεβέντη, τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζει μια σχετικά αισιόδοξη  προοπτική.                                                    Πιθανά σε μικρό χρονικό διάστημα, θα είμαστε σε θέση να φέρουμε στο φώς τα αποτελέσματα συνεργασίας δυο καλών συμπατριωτών μας, ενός Καλλιμασιώτη και ενόςΘολοποταμούση.
Στα θετικά, το ότι μετά την ανακατασκευή και τοποθέτηση της προτομής του ήρωα, στον επί των οδών Πατησίων και Γκλάδστωνος, χώρο του μνημείου, ακολούθησε και νέα  δωρεά και πάλι από τον Χιώτη εκδότη του περιοδικού «NEMECIS» κ. Γιώργου Μπαχά. Η νέα δωρεά του κ. Μπαχά, με αποδέκτη το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς.  ήταν το εκμαγείο της προτομής του ήρωα που φιλοτέχνησε ο «Δάσκαλος» κ. Μιχάλης Κάσσης .                                                         
Αισιόδοξο και το μήνυμα του Δ. Μελαχροινούδη, για τις προθέσεις του Δημάρχου Χίου κ.Π. Βρουλή, δια στόματος της κ. Ρένας Δαμίγου, σχετικά με τον  καθορισμό της θέσης όπου θα τοποθετηθεί η προτομή του ξεχασμένου οραματιστή της Ενωμένης Ευρώπης  και ηρωικού Εθνομάρτυρα της αντίστασης ενάντια στις ορδές του φασισμού και τις επιβουλές του σκότους εις βάρος του φωτός !
 Σημειωτέων ότι αυτή την απόφαση, αναμένει το Δημαρχιακό Συμβούλιο Χίου ώστε να υλοποιήσει σχετική του υποχρέωση.
Μετά την ανάλυση και την εξαγωγή των απαραιτήτων συμπερασμάτων της περσινής μεγάλης εκδήλωσης, αντιπαραθέτοντας τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία, θα είμεθα σε θέση να προετοιμάσουμε μια σεμνή και ταπεινή εκδήλωση, η οποία σαν ημέρα μνήμης  μάρτυρα ιδέας, θα πρέπει να μην μοιάζει με φιέστα ή θεαματική παράτα.
Ο σκοπός της 7ης  Φλεβάρη είναι να ξυπνήσει μνήμες και σκέψεις,
Σε συνάρτηση με τις δύσκολες στιγμές της « κακής οικονομικής συγκυρίας» που περνά ο τόπος μας, θα πρέπει να προβληματίσει  και να αφυπνίσει τους πάντες αλλά να μη προκαλέσει με οιονδήποτε τρόπο και άστοχες κινήσεις.  
Φυσικά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει αποκλειστικά  ο κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιμασιωτών Χίου με έδρα την Αττική και αρμόδιος να αποφασίσει. 
Εμείς οι υπόλοιποι, έχουμε ην ιερή υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό τους ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις μας, έστω και με την παρουσία μας  για την επιτυχία αυτής της τόσο τιμητικής για τον τόπο μας εκδήλωσης. 
Μοναδικό ερώτημα για απάντηση : Τα διαχρονικά οράματα του Κώστα Περρίκου, για τους νέους μας αλλά και για έναν κόσμο καλύτερο έλαβαν δικαίωση ;   
                                                            
                                
                                                  Για την ‘’ ΧΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ‘’

                                                               Μιχάλης Γ. Καριάμης       
                                                                       Συντονιστής



Δ. Μελαχροινούδης, Μ. Καριάμης, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, Α. Ευαγγελινός, Φ. Καριάμη.


Ι. Κολλιάρος, Δ. Μελαχροινούδης, Α. Θλιβίτη, Φ. Καριάμη, Σ. Κάρματζης, Α. Ευαγγελινός, Μ. Καριάμης


1 σχόλιο:

  1. καπετάν Μιχάλης Καριάμης Εξαιρετικο Καπετανιε...Μακαρι να μππρουσαμε ολοι μαζι να προβαλλουμε διεθνως την Ιστορία και την πολιτιστικη κληρονομια του μαζι με την προσφορά του ανα τους αιωνες!!! Θα ηταν η μεγιστη Ασπιδα Προστασίας του Υπαρχουν και Ιεροι Τόποι... Στην Ελλάδα μας.. Οπως η Χιος μας!!Οι τοποι αυτοί δεν αλλωνονται δεν επιτρεπονται εισβολες ουτε επιβουλες απο οπου και αν προερχονται Είναι Ιεροι!!! Πολλα πρισφερετε και προσφερατε

    Κωνσταντίνα Τζούγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή