ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΕ
ΔΕΥΤΈΡΑ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2010
ΝΗΤΩΝ ΧΙΟΥ»
Το «Αγιονήσι» του Αιγαίου όπως αποκαλούν το Μυροβόλο νησί μας, είναι διάσπαρτο από Ιερά κτίσματα , ναούς, ναΐσκους. Φημισμένες ή ταπεινές Μονές, η ιστορία των οποίων χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν λειτουργούν μόνο σαν ιερά προσκυνήματα αλλά και σαν κιβωτός διαφύλαξης κειμηλίων απαράμιλλου κάλλους. Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά, πριν αρκετά χρόνια, την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Νένητα, έμεινα έκθαμβος από την πανίερη εικόνα του ουράνιου Αρχιστράτηγου. Συνέλαβα τον εαυτό μου καθηλωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα να θαυμάζει το δημιούργημα του μοναχού Παρθένιου και της Θείας επιφοίτησης. Όταν τελικά, κατάφερα να βγω στην αυλή της μονής, το βλέμμα μου έπεσε σε αρχαία μέλη, κατάλοιπα προφανώς αρχαίου Βυζαντινού ναού. Ζήτησα από τις φιλόξενες μοναχές να εφοδιαστώ με κάποιο σχετικό πόνημα, όπως αυτά που υπάρχουν σε αρκετά επισκέψιμα προσκυνήματα της χώρας μας. Δυστυχώς δεν υπήρχε τίποτα το σχετικό. Από τότε θεωρούσα υποχρέωση μου, κάθε φίλο μου ή επισκέπτη του νησιού μας να τον φέρω στα Νένητα και να τον κάνω κοινωνό της Θείας Χάρης του Αρχαγγέλου. Πάντοτε τόνιζα στις μοναχές αλλά και σε φιλίστορες φίλους, την ανάγκη μιας έκδοσης σχετικά με την ιστορία της μονής και της εικόνας. Σε μια από τις πολλές επισκέψεις, μου έδωσαν ένα βιβλιαράκι λίγων αλλά, μεστών περιεχομένου, σελίδων το οποίο φιλάω μέχρι σήμερα.
Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, έγινα δέκτης αντίδωρου φιλίας από την ξεχωριστή κ. Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου ενός ακόμη πονήματος της το οποίο έβαζε τέρμα στον χρόνιο προβληματισμό μου για την ιστορική προβολή της μονής των Νενήτων. Το νέο λαμπρό βιβλίο της έμπειρης ερευνήτριας φέρει τον τίτλο «Προσκύνημα στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νενήτων Χίου». Πρόκειται για εκδοτική παραγωγή 160 έγχρωμων πολυτελών σελίδων της «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»Το πόνημα της εκλεκτής ερευνήτριας, καλύπτει την Ιερά Μονή ιστορικά , λαογραφικά και περιλαμβάνει αναφορές και περιγραφές θαυμάτων που έκαμαν αίσθηση στην τοπική κοινωνία. Άξιο μνείας, το ότι στις πρώτες σελίδες περιέχει εμπεριστατωμένη αναφορά για την χωρία των Ουρανίων Ταγμάτων. Έτσι ο απλός άνθρωπος, χωρίς κόπο θα μάθει για το σκοπό και τα λειτουργήματα τω Αγγέλων. Τον αριθμό των Ταγμάτων και των ασωμάτων. Την παράδοση για τους «Πεπτωκότες Αγγέλους» και πάρα πολλές λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το θέμα. Ακολουθεί η τοπογραφική θέση και το ιστορικό της Ιεράς Μονής η οποία αρχίζει από το 1305. Αναφορές περιηγητών ανά τους αιώνες και εμπεριστατωμένη καταγραφή της θαυματουργικής εύρεσης της Αγία εικόνας, έργο του μοναχού Παρθένιου. Τα μετά τη σφαγή καθώς και την καινούργια μορφή και υπόσταση της Μονής. Η ακούραστη ερευνήτρια, κάμνει μια εκτενή περιγραφή στους χώρους και στον ναό. Πάμπολλες έγχρωμες φωτογραφίες, τεκμηριώνουν την παρουσίαση και αναδεικνύουν το κάλος και την τεχνοτροπία ιερών εικόνων, τοιχογραφιών, αρχαίων οικοδομικών σπαραγμάτων και εγχάρακτων πλακετών του παρελθόντος. Έτσι οι ατυχείς οι οποίοι δεν έχουν επισκεφτεί αυτό το μοναδικό κόσμημα του νησιού μας να μπορούν να δουν και να θαυμάσουν το μοναδικό εικόνισμα του ασώματου αρχιστράτηγου, το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο με τα πανέμορφα βημόθυρα. Τόσο ρόλο παίζει η λεπτομερής καταγραφή των «πάντων» από την συγγραφέα που δεν παρέλειψε ούτε και τις μικρές εικόνες με τις αφιερώσεις τους . Το δημιουργό και το έτος δημιουργίας τους. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει την καταγραφή και προβολή κειμηλίων, Ευών, Αγίων Λειψάνων και περιεχομένων της βιβλιοθήκης . Σύγχρονα οικοδομήματα και τάφοι δεν αποτελούν ταμπού ή εξαιρετέα ύλη για την κυρία Χαλκιά – Στεφάνου. Δεν ξεχνά να παρουσιάσει εικόνες της σημερινής αδελφότητας του απώτερου παρελθόντος καθώς και να απαθανατίσει πομπές και περιφορά της θαυματουργής εικόνας. Σε μια τέτοιου είδους εργασία, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει καταγραφή θαυμάτων.
Η συγγραφεύς πιστή στις αρχές της, καταθέτη στο τέλος του πονήματος της, γενική βιβλιογραφία ώστε να κάμει γνωστές τις πηγές της αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο το επιβεβλημένο ευχαριστώ της στους εργάτες του πνεύματος.
Από την πλευρά μου θέλω να εκφράσω ένα «Μεγάλο Ευχαριστώ» στον πατέρα Αμβρόσιο και την κυρία Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου, για το αντίδωρο γνώσης που χάρισαν σε εμένα, στο λαό του νησιού μας και όχι μόνο. Ακόμα, ένα ευχαριστώ για τη θρησκευτική προβολή των Αγίων Προσκυνημάτων του Μυροβόλου νησιού μας. Ας μη ξεχνάμε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός άλλαξε τη μίζερη ζωή των νησιωτών της Τήνου. Πάρου . Πάτμου και τα τελευταία χρόνια της γειτονικής μας Λέσβου. Ένα ακόμα εκλεκτό βιβλίο που δε ν πρέπει να λείψει από τη βιβλιοθήκη κάθε Χιώτικου σπιτικού. Η Χάρη και η βοήθεια του Αρχιστράτηγου των Νενήτων αρωγός σε όλον τον κόσμο.
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου