'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


    

Η Λάμπα, ο Γκαζοτενεκές και ο Πέτικας 







Χρονιάρες μέρες στην Λαγκάδα. Χωριό μεγάλο τότε. Τόπος καραβοκύρηδων. Όχι Βροντάδος και Καρδάμυλα. Μα όχι και Ξεχώρια από όπου κρατούν οι ρίζες μου. Με καμάρι οι χωριανοί μας το ονόμαζαν «Μικρό Παρίσι»! 
Αλήθεια, τι πετυχημένη σύγκριση! Καμιά σχέση με το πρόσφατο «Τι Λοζάνη τι Κοζάνη». Θυμάμαι, σε πλήρη αντιστοιχία με το ....Παρίσι ότι στη Λαγκάδα, μόλις έδυε ο ήλιος, έπεφτε απόλυτο σκοτάδι. Ηλεκτρικό δεν υπήρχε. Η φτώχεια, οι ελλείψεις και η ανέχεια, επέτρεπαν να φωτίζει το σπίτι μόνο περιφερόμενη λάμπα και αυτή .... καρωμένη!
Το πευκοδάσος που σήμερα στολίζει το χωριό μας, τότε δεν υπήρχε. Πολλές φορές, το κύμα εξέβραζε στην παραλία του χωριού, καμιά φλούδα «πέτικα». Τυχερός αυτός που την έβρισκε. Με μιας, με τη λατζέτα για με το «τσακαδάκι», σκάλιζε και σκάρωνε ένα καραβάκι. Το ‘βαζε στο σκαφίδι της μπουγάδας, του ‘δινε και όνομα. Συνήθως το ονόμαζε «Τραμπάκουλο», «Τσανακάκι» ή «Κουντουριώτη» και χανόταν με τη σκέψη του σε ποθητά μακρινά ταξίδια! 


Άγιες μέρες σου λέει! Πώς να σ’ αφήσουν οι σκέψεις και οι επιθυμίες να αγιάσεις; Όνειρο του κάθε πιτσιρικά αλλά και παράκληση στον «ανύπαρκτο» Άγιο Βασίλη, εκείνου του χαλεπού καιρού...... Ένας γκαζοτενεκές! Αλήθεια, γιατί το δρομολόγιο του Άγιου δεν περιλάμβανε το χωριό μας; Μια λοιπόν και δεν μας έφερνε έναν γκαζοτενεκέ ο Άγιος, φροντίζαμε με κάθε δυνατό τρόπο να τον αποκτήσουμε. Ο γκαζοτενεκές τότε, ήταν σκεύος «πολύτιμο» και ..... δυσεύρετο. Ανυπολόγιστης αξίας! Δεξί χέρι μα και καμάρι, κάθε νοικοκυράς που τον κατείχε. Ασφαλέστερος και ελαφρότερος της πήλινης στάμνας που έσπαγε κιόλας. Κατόπιν όλων αυτών, τρόπος να τον αποκτήσεις υπήρχε μόνον ..... ένας! 
Την άλλη μέρα όλη η γειτονιά στο πόδι. Το χωριό, αντιλαλούσε από τις φωνές, τις απειλές και τις κατάρες της παθούσης! ....Σκασίλα μας! 
Με τι μεράκι χαράζαμε το σκαρίφημα πάνω στον τενεκέ. Τον κόβαμε περίτεχνα και φτιάχναμε το καΐκι μας! Όχι αδέρφια μου, δεν ήταν παιχνίδι για εμάς. Ποτέ δεν το είδαμε έτσι. Ήταν η πραγματοποίηση του ονείρου.... Του πρώτου και μοναδικού αρχέγονου πόθου μας ... Να μπαρκάρουμε κάποια μέρα! Απαντούσαμε στο κάλεσμα της Θαλασσινής Μοίρας μας να σαλπάρουμε μακριά. Στις μεγάλες θάλασσες του κόσμου...... Στα ξένα! Πόσο μου έχουν λείψει τα τενεκεδένια καΐκια. Ρωτώ φίλους, συγχωριανούς και φίλους αν φύλαξε κανείς έστω και ένα; Εάν έφτασε κανένα από αυτά στις μέρες μας, Παντού άρνηση. Απογοήτευση .... Ούτε ένα για δείγμα. 
Αφού φτιάχναμε το τενεκεδένιο σκαρί, το αρματώναμε. Να άλμπουρα, πίκια και μπαστούνια. Να ράντες και φλόκους. Να θαλασσομάχοι , ξάρτια και σκαλιέρες. Να φαναριέρες, άγκυρες και μπαμπάδες. Να μακαράδες και παλάγκα. Άντε να το βάψεις και να το παλαμίσεις. Άντε να του βάλεις σαβούρα. Το κάναμε, πραγματικό «Λαγκαδούσικο Κότερο»! 
Αλήθεια, πόσες φορές ο γκαζοτενεκές δεν έκοψε και μάτωσε τα παιδικά μας δάχτυλα; Τότε εμείς, χωρίς σκέψη, μα με κρυφή χαρά κάναμε το σημείο του σταυρού στο ποδόσταμο. Πιστεύαμε πως έτσι στοίχειωνε το σκαρί. Τώρα πια ήταν καταδικό μας. Είχε επάνω του την σφραγίδα της ζωής μας, που το μπόλιαζε με το αίμα και το είναι μας ! 




Όταν τελικά το σενιάραμε, το δέναμε με μια κλωστή, από τη μάσκα του και ξημεροβραδιαζόμαστε, πήγαινε – έλα, σύριζα με το κράσπεδο του μόλου. Σέρναμε το καΐκι που αρμένιζε στο γιαλό, με μοναδικό φορτίο τα όνειρα μας! 
Πέρασαν από τότες χρόνια ..... Δεν χορτάσαμε τη θάλασσα.... Κι αν η πλανεύτρα δεν μας κράτησε για πάντα στην υγρή αγκαλιά της, όπως τόσους άλλους .... Πόσα κουσούρια δε μας άφησε; Μια μέρα, απρόσμενα η αχάριστη ξέβρασε και μένανε στη στεριά σακάτη.....! Πόσο με πόνεσε ...... Πόσο με γέλασε η πλανεύτρα ....! Και όμως .... την αγαπώ παράφορα ακόμα.... και την αποζητώ ....! 
Χρονιάρες μέρες μακριά της....Μακριά κι από τη Χιό .... Έχασα τη χαρά μου. Αναπολώ τις ώρες που πέρασα σαν παιδί,  στην Άγια Μάνα Γη, εκείνες τις δύσκολες μετεμφυλιακές ημέρες του πόνου του ολέθρου και της συμφοράς. 
Αναπολώ και ομολογώ πως όση νοσταλγία και αν εκπέμπουν, ζήσαμε δύσκολες εποχές. Εποχές γεμάτες φόβο... πόνο .... μιζέρια και στερήσεις! 
Δυστυχώς, σήμερα πάλι μας γυρίζουν πίσω, αναπάντεχα... Σε αυτά τα μαύρα χρόνια ..... Σε αυτές τις άσχημες  καταστάσεις .....! 
Νεογέννητε Χριστέ μου. Βοήθησε να μη μας ξαναπάνε εκεί ..... !!! 
Τι να πρωτοθυμηθώ χωρίς να πονέσω... την καρωμένη λάμπα..... τον κλεμμένο γκαζοτενεκέ ....;Τον πέτικα, τη ξελογιάστρα θάλασσα ή την σημερινή σκληρή αβεβαιότητα ; 

Μιχάλης Γ. Καριάμης 
Πλοίαρχος Ε. Ν. 


- Καρωμένη – χαμηλωμένη φλόγα 

- Πέτικας = Φλούδα πεύκου 

- Τσακαδάκι = Σουγιάς



Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Σπυρ. Διαμαντή & Εξάρχου (Κορυδαλλός -Πλατεία Μερκάτη)





2 σχόλια:


ΦΥΣΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ είπε...
Το σκαρί αδερφέ μου είσαι εσυ με φορτίο τη θαλασσοδαρμένη ψυχή σου και τιμονιέρα το περήφανο βλέμμα σου. Οι εποχές της στέρησης σε ατσαλώσανε ήταν προοίμιο ζωής ευλογημένο κι αποτελεσματικό.
Κι η θαλασσα της ζωής που σε ΄΄εβγαλε στη στεριά ήθελε να σου δείξει όσα σου λείψανε τότε που λειπες Ήθελε να σε ταισει τα κάστανα που δεν έφαγες τους χειμώνες που απουσίαζες ξοδευοντας τη ζωή σου και τη νιότη σου
 
ΦΥΣΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗ  είπε...
ΑΔΙΚΗ Η ΖΩΗ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ...... ΑΔΙΚΗ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ..... ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ...... ΠΟΣΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ή ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΑΝ Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ...... ΣΕ ΕΥΧΡΙΣΤΩ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ .....ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ... ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΑΣ ΜΑΣ !ΗΛΙΕ ΛΑΜΠΕΡΕ ΤΗΣ ΑΡΜΥΡΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ..... ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΗ - ΕΛΠΙΔΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ...... ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ...... ΜΕ ΤΙΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ .....!!!!

28 σχόλια:

  1. KAPETAN MIXALH EISAI LEBENTHS KAI THALASOLUKOS KALH XRONIA KAPETANIO OLO MPOUNATSES STH ZWHKAI STO GUALO

    Christos Antoniou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευγενία Μαρία Κώττη ΚΑΠΤΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ.... Στα λόγια σας "καλή μου κόρη" στις ευχές για Υγεία, αναβλύζουν πατρική αγάπη, Ανθρωπιά , Αλληλεγγύη και Δύναμη για τους επόμενους αγώνες. Μου ζεστάνατε την καρδιά μου θυμήσατε γιατί πρέπει να " οπλιστώ" με δύναμη για να ξεπεραστούν τα παιδιά και να έλθουν καλύτερες μέρες. Το ίδιο εύχομαι και για σας!! Η αγαπημένη σας γυναίκα η κυρία Φωτεινή, η οικογένειά σας, είναι η πυξίδα σας που θα οδηγήσουν το πλοίο της Ζωής σας σε ασφαλή, από τις φουρτούνες της Ζωής. Κι εγώ νιώθω πιό αισιόδοξη από τα μηνύματά σας και το χαμόγελό σας! Σας ευχαριστώ πολύ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ! Με όλο μου το σεβασμό και την αγάπη, "η κόρη σας" Ευγενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο όμορφα κ´αληθινα ,...όλα .!
    Αυτές οι αναμνήσεις
    της εποχής μας ,καλά
    να θυμάσαι και να τα λες .!!! ,,και να τα γράφεις για τους απογόνους

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Doortje van Lieshout Είναι καλό να έχεις αναμνήσεις και να λες γι ' αυτό. Μερικές φορές θα ήθελα να ρωτήσω τον πατέρα μου για ένα θέμα, δυστυχώς δεν είναι πλέον μαζί μας. Στο παρελθόν μου έχει πει πολλά αλλά μερικές φορές θέλεις να ακούσεις ακόμα περισσότερα. Μην κρατάς τις αναμνήσεις για τον εαυτό σου, αλλά δώσε τις στην επόμενη γενιά. Η ζωή συνεχίζεται. Μου αρέσει να διαβάζω τις αναμνήσεις σου. Σε ευχαριστώ καπετάν Μιχάλης Kariámēs

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eugenia Evangelinos Doortjie,.. έτσι νιώθω,.. Θέλω να ρωτήσω τόσα περισσότερα αλλά πουθενά να πάω..... Πάντα εκτιμώ τις δικές του ιστορίες, αληθινές αναμνήσεις και τόσο ωραία γραμμένα... ζεσταίνει την καρδιά μου.
      Απολαύστε τις διακοπές με αγάπη

      Eugenia Evangelinos

      Διαγραφή
  5. ...όμως είναι καλά που τα θυμάσαι και γράφεις ,...δεν ξερεις όταν λείπουμε ........ θα τα εκτιμήσουν πιο πολύ !...

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγκινητικό, Κάπτεν... Πολύ Καλησπέρα σας!
    καπετάν Μιχάλης Καριάμης Και μεις που μέναμε κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, φτιάχναμε βαρκούλες με κατάρτι από τα κόκαλα σουπιάς που ξέβραζε το κύμα και ένα καλαμάκι και συναγωνιζόμαστε πια θα πάει πιο μεγάλο "ταξίδι"...

    Φρόσω Χαραλάμπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Όνειρα και αλήθειες, που σήμερα ψάχνουν για λευτεριά, να ζωντανέψουν ξανά, σκαλισμένα στο μάρμαρο του χρόνου..!!!

    Χάρης Καλογερόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Καπεταν Μιχαλη χρονια τωρα αντι για ελατο εχουμε το καραβακι αυτες της ημερες κατασκευασμενο απο γκαζοτεκε

    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Στην Νίσυρο κάποιο καλοκαίρι της παιδικής μας ηλικίας φτιάξαμε κι εμείς ένα με τον μεγαλύτερο εξάδελφο Νίκο, που μάλιστα μάθαινε την τέχνη του σιδερά. Κουπαστή άλμπουρο, πανί, φλόκο τιμόνι Του βάλαμε και μηχανή κουρδιστή. Μάταια ο πατέρας μου έψαχνε μετά το ξυπνητήρι.

    Νίκος Γιαννιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και του Χρόνου με Υγεία, αληθινή αγάπη και χαρά, ελπίδα καπετάνιε. Ας γαληνέψουν οι φουρτούνες στεριάς και θάλασσας... Καλή δύναμη στους εγκλωβισμένους ναυτικούς μας. Καλή δύναμη στις οικογένειές τους. Καλές ειδήσεις και καλές θάλασσες στους ταξιδευτές μας που θα περάσουν τα χριστούγεννα μακρυά μας. Ειδικά αν είναι τα πρώτα..

    Ευγενία Μαρία Κώττη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς το καταστρέφουν κι αυτό!!!!
    Ελλάδα χωρίς ναυτικούς και βαπόρια δεν θα είναι Ελλαδα,Ας ξυπνήσουν!!!!

    Dimitris Lestos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καπετάν Μιχάλης Καριάμης Τυχεροί όσοι έχουν κτίσει αναμνήσεις. Τις ξαναβρίσκουν και τις έχουν συντροφιά στα γεράματα.

    Νίκος Γιαννιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πραγματικά όταν ιδίως βρίσκαμε και ντενεκε λαδιού πράγμα σπάνιο ήταν το κάτι άλλο γιατί θα κάναμε μεγαλύτερο καικι

    Λαζαρος Γαβαλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολοι κάπως έτσι αρχίσαμε, δύσκολα χρόνια.

    Stratos Malatzis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όμορφα και αγαπημένα χρόνια,γεμάτα όνειρα και ελπίδα.

    Ioannis Tavoularis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έτσι ακριβώς καπετάνιε!!!!
    Χρόνια πολλά για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά Λευτεριά στην πατρίδα μας εν συνόλω

    Xiotis Xiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και τα καταφέρατε!! Καπετανιεμου,μια χαρά!! Κι έγινε τ όνειρο πραγματικότητα!! Αρμενιζατε στις θάλασσες και τα πέλαγα,και τούς ωκεανούς,με μπουνάτσες και μπορείς,ταξιδέψατε με τα βαπόρια!! Στα λιμάνια όλης της γης, Δύσης και Ανατολής!! Εμπειρίες Ζωής!!!

    Ιάσμη Χαλλιορή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  18. Καπετάν Μιχάλη αγαπημένε φίλε μου υποκλίνομαι. Χρόνια σου πολλά πάντοτε υγιή και ευτυχισμένα!!!

    Μιχαήλ Αβούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά, καλές γιορτές καπταν Μιχάλη. Μόλις διάβασα το διηγημά σου και πολύ το χάρηκα, τόσο για την όμορφη αφήγηση όσο και περισσότερο γιατί καθρεφτίζει έναν υπέροχο άνθρωπο με συναισθήματα που σπανίζουν, αν δεν είναι ανύπαρκτα σήμερα. Να σαι πάντα καλά και να έχεις την ευχέρεια να επισκέπτεσαι τη Λαγκάδα

    Vasilis Politis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  20. καπετάν Μιχάλης Καριάμης Καπετάν Μιχάλη μου έχεις έναν θαυμάσιο εσωτερικό κόσμο αφάνταστα ευαίσθητο και μία φιλοσοφία ζωής με τεράστια εμπειρία. Λίγο και μόνο να σε διαβάσει κάποιος και αμέσως καταλαβαίνει ότι έχεις πολύ μεγάλη συγγραφική συνάμα με συναισθηματική αξία. Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι είναι κοντά σου είναι πολύ τυχεροί που βρίσκονται στην παρέα σου. Η σεμνότητα σου δείχνει αξιόλογο και σπάνιο άνθρωπο. Δεν είσαι λοιπόν κόκκος θαλασσινής άμμου αλλά ένας ακλόνητος βράχος στην αγκαλιά της αγαπημένης μας θάλασσας που νανουρίζεσαι μία ολόκληρη ζωή στην αγκαλιά της, Να είσαι πάντα καλά αγαπημένε φίλε μου!!!!

    Μιχαήλ Αβούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία-η αφήγηση σου με συγκίνηση μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια-ή κλοπή του γκαζοντενεκέ γίνονταν με σχεδιασμό και πονηράδα-ο ξυλοδαρμός από γονείς και δάσκαλο δεν ήταν εμπόδιο του ονείρου μας-ποιος θα σκάρωνε με τέχνη και μεράκι την πιο ωραία νάβα με τα πιο όμορφα άρμενα/παιδικά χρόνια γεμάτα πίκρες και χαρές!!!!!

    Zois Lekatsas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα καπετάν Μιχάλη...όμορφη χαρούμενη Παρασκευή με υγεία, χαρά, αισιοδοξία και ευτυχία,οι αναμνήσεις είναι αυτές που μάς συνοδεύουν σε όλη μας την ζωή...Καλό γιορτινό τριήμερο...

    Κωνσταντίνος Αμπαζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καπεταν Μιχαλη το καραβακι που εχω αυτες της ημερες αντι για ελατο ειναι απο γκαζοτενεκε

    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή