'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013



ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ..Α΄        

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 25 ΜΑΪΟΥ 20

 

                             -                                 

















Το ότι περνάμε σαν έθνος και σαν λαός δύσκολες ημέρες είναι «τοις πάσης γνωστόν».  Στα βάθη της μακραίωνης ιστορίας μας, δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε τέτοιες εφιαλτικές καταστάσεις. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος μπορώ να πω ή να προτείνω κάτι για τη λύση του προβλήματος. Μεγάλα και διαχρονικά τα λάθη μας. Η ιστορία μας, βρίθει στιγμών άκρατου μεγαλείου και απόλυτης ταπείνωσης. 
Περιέχει τα πάντα εκτός από «Μέτρο».


Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία μας ανά τους αιώνες. Άνθρωποι με προτερήματα και πάθη. Εύκολα αγαπάμε μα ακόμα ποιο εύκολα μισούμε. Ο χθεσινός ήρωας, υπό αμφισβήτηση σήμερα, προδότης της αυριανής ημέρας. Φταίχτης για όλα τα κακά μας ο Λαμπερός Ήλιος  και η γεωγραφική μας θέση. Μεσογειακοί τύποι, με ότι αυτό συνεπάγετε. Δώσαμε ποτέ βάση και προσοχή στη φωνή της λογικής; 

Συγκρίναμε ποτέ, μεταξύ δύο διαφορετικών απόψεων;  Σαν νοήμονες άνθρωποι, κάναμε ποτέ  την αυτοκριτική μας; Μήπως ηθελημένα ακούμε μόνο λόγια πλάνων, τα οποία μας αρέσουν;  Μήπως είμαστε επιρρεπείς στο ψέμα που περιέχει μεγάλη δόση κολακείας; Αρεσκόμεθα σε αυτό ή φοβόμαστε την αλήθεια; Η πολιτική κατάσταση ζητά λύσεις.Η
Ελλάδα μας, πρέπει να επιβιώσει και να συνεχίσει την αέναη παρουσία της σαν κρατική οντότητα, ανάμεσα σε ανάδελφα και εχθρικά κράτη.   
Είναι η μοίρα αυτού του έθνους να το θαυμάζουν, με ζήλεια και φθόνο, όλοι η λαοί; Είναι η μοίρα της Ελλάδας να έχει πάντα άσπονδους φίλους οι οποίοι με κάθε τρόπο, δοθείσης κάθε ευκαιρίας  να επιβουλεύονται και να επιθυμούν τον αφανισμό της; Σε λίγες μέρες η Ρωμιοσύνη για μια ακόμα χρονιά θα θρηνεί το πάρσιμο της Πόλης. Θρηνούμε αλλά δεν έχουμε δώσει απάντηση στο ερώτημα αν η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν Ελληνική οντότητα ή όχι. Έχω ακούσει και έχω διαβάσει τόσα αντιφατικά σχόλια επί του θέματος που ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που είναι κρυμμένη η αλήθεια. Προσωπικά πονώ και πάσχω αυτή τη μαύρη επέτειο. Πονάω και ψάχνω την αλήθεια. Την αναπάντητη απορία μου για το πώς κατέλαβαν  οι αλλόθρησκοι την Βασιλεύουσα; Για να λέμε αλήθειες, η αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει από τότε που την κατέλαβαν και την κούρσεψαν οι Φράγκοι σταυροφόροι του Πάπα το 1204! Τις αποφράδες μέρες του 1453, η βασιλεύουσα,  ήταν προ καιρού, φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Τα όρια της περιορίζονταν στα εδάφη που περιέκλειαν τα γερασμένα τείχη της που τα υποστήριζαν κατά το πλείστον ξένοι  μισθοφόροι.  

Θα πούμε μετά τόσους αιώνες πόνου και δακρύων, πως μπήκαν οι εχθροί στην  πόλη; Αν μάθουμε την αλήθεια, ίσως να μη ξανακάνουμε τα ίδια ολέθρια λάθη. Τι οδήγησε σε πτώση μια κραταιά και κάποτε πανίσχυρη αυτοκρατορία; Ήταν άραγε τόσο μεγάλη η ισχύς της δύναμης του πορθητή ή μήπως εξασθενισμένη η άμυνα της Κωνσταντινούπολης; Αν ναι, γιατί; Φταίνε ανίκανοι και φαύλοι ηγέτες; Εμφυλιοπολεμικές έριδες, αντιμαχομένων πλευρών, Ιδεών και συμφερόντων; Ποιος ο ρόλος καθολικών πολιτικών και  εκκλησιαστικών ηγητόρων, άσπονδων φίλων μας εξ εσπερίας; Κάτι παρόμοιο συνέβη αιώνες μετά στον χαμό της Σμύρνης  και τη Μικρασιατική καταστροφή. Για δική μας εξυπηρέτηση, ψάξαμε και βρήκαμε , σαν αποδιοπομπαίο τράγο, την Κερκόπορτα ,για να ολοκληρωθεί το δράμα και η κάθαρση. Εύκολη αναφορά στο αίτιο της συμφοράς για  τη μη απόδοση ευθυνών στον φταίχτη. Βασιζόμενοι λοιπόν στον θρύλο, στην κρισιμότερη ώρα της τελικής μάχης, βρέθηκε ανοικτή και αφύλαχτη η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ...!!!! 

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Να σας θυμίσω τον Εφιάλτη Ευρυδήμου; Τον Πήλιο Γούση; Τον Δημήτριο Οικονόμου και τόσους άλλους, από την αυγή της ιστορίας μας μέχρι των σημερινών μαύρων ημερών. Δεν θα μπω σε σχολιασμούς του τύπου, αν ήταν κλειστή αυτή η μικρή πύλη της τεράστιας ντροπής και του άλγους, η άλωση θα είχε συμβεί; Η Κερκόπορτα, αλλά  και η παράδοση των Οχυρών Ρούπελ  της νικηφόρας στρατιάς του 1940, θα αποτελούν στοιχειωμένη πικρή, άσβεστη μνήμη στη Μεσαιωνική και Σύγχρονη Ιστορία του πολύπαθου και πάντα, προδομένου λαού μας.  Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζέϊμς Τζόις, αναφέρει στο «Οδυσσέα» του πως : «Η ιστορία είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο προσπαθώ να ξυπνήσω»  

Πάντα κάποιος «δικός μας» θα οδηγεί από σίγουρη ατραπό, τον εχθρό στα μετόπισθεν ή κάποιο χέρι αδερφικό θα την ανοίγει σε κρίσιμες ώρες, κρυμμένο πάντα στα μαύρα σκοτάδια της προδοσίας ώστε να είναι ο λαός μας «άδικα υποταγμένος» μετά από άνισο αγώνα. Η ιστορία μας αναφέρει και διδάσκει στους νεότερους  ότι : ο Φίλιππος ο Μακεδόνας, είχε κυριεύσει πλήθος πόλεων, εξαγοράζοντας αντιπάλους.  

Στην περίπτωση μας  η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ, βρέθηκε ανοικτή, σύμφωνα με τον Κωστή Παλαμά, γιατί «η Πόλη καρτέραγε τον τούρκο να την πάρει». Πάντα στις κρισιμότερες στιγμές, παρούσα η Διχόνοια και η Προδοσία! Η μεγάλη βυζαντινολόγος μας, κ.Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, με τόλμη ομολογεί ότι  : Στη σύνοδο της Φεράρας, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η’ , ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια προσπάθεια ένωσης. Ενώ όμως η διανόηση, ήθελε να είναι αναγεννησιακή η εκκλησία παρέμενε, προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω. Ο Μαρτυρικός Παλαιολόγος, είχε να αντιμετωπίσει, εκτός των τειχών τον Μωάμεθ και εντός, τις δολοπλοκίες μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών με ότι αυτό συνεπάγεται. Τόσο ήταν το τυφλό μίσος, ώστε να δηλώνει ο Λουκάς Νοταράς ..... ο Μέγας Λογοθέτης : «Κάλιο το σαρίκι του σουλτάνου, παρά η τιάρα του πάπα».Δίνοντας δε αυτός πρώτος το παράδειγμα, έκρυψε το θησαυρό του, αρνούμενος αυτός και οι όμοιοι του να βοηθήσουν τη σωτηρία της Πόλης. 

Τα ίδια κάνει αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας η άρχουσα τάξη. Αλαμπρατσέτα, οι κάθε είδους ταγοί μας,  με  μικρούς και  μεγάλους κεφαλαιούχους!

Άλλος ένας μεγάλος ιστορικός μας ο αείμνηστος Παύλος Καρολίδης, στην «Ιστορία της Ελλάδας»αναφέρει...: «Η πόλη παραδόθηκε από την θρησκευτική μερίδα των ανθενωτικών στους αρχηγούς του πολιορκητικού στρατού» Αυτό το βεβαιώνει ο λαός με τη μαρτυρία της λαϊκής Ποντιακής μούσας «Έδωκαν τα κλειδιά»(Νικόλαου Πολίτη – Τραγούδια του Ελληνικού λαού) Το 1453, η άλλοτε κραταιά πόλη του μισού εκατομμυρίου ψυχών, δεν αριθμούσε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, αποδεκατισμένους από πανούκλα και αλλεπάλληλες πολιορκίες Κυρίαρχο σημείο αναφοράς της επικρατούσας κατάστασης η κακομοιριά, η φτώχια, η μισαλλοδοξία διχόνοια και οι  δεισιδαιμονίες. Η Πέμπτη φάλαγγα, σε ρόλο Δούρειου Ίππου, προφήτευε και διέδιδε πάρσιμο της πόλης συνάμα με το τέλος του κόσμου και της ιστορίας. «Κωνσταντίνος δημιούργησε την αυτοκρατορία και Κωνσταντίνος θα βασιλεύσει όταν θα καταστραφεί»  

Οι ιστορικοί της εποχής, αναφέρουν, ότι  στην πόλη υπήρχαν 300 μοναστήρια με 10.000 καλόγερους, όταν η αμυνόμενοι επί των τειχών δεν υπέρβαιναν τους 7500. 

Μήπως με το «μύθευμα» της ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑΣ, προσπαθούμε να καλύψουμε τους πάντα απόντες των εθνικών αγώνων;  

Γράφω «μύθευμα», διότι οι αυτόπτες μάρτυρες, ο Ενετός γιατρός Nicolò Barbaro (1420 – 1494)  και ο δικός μας Γεώργιος ΣΦΡΑΝΤΖΗΣ(Κωνσταντινούπολη 1401 - Κέρκυρα 1480),στην περιγραφή τους για την άλωση, δεν αναφέρουν τίποτε για ξεχασμένη ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ. Αν είναι δυνατό να τους διέφυγε τέτοια κρίσιμη λεπτομέρεια.   Από τότε μέχρι σήμερα, η μικρή πύλη της μεγάλης συμφοράς, παραμένει ανοιχτή. Βρήκαν την ευκαιρία και την διάβηκαν ο Αττίλας, οι Τροϊκανοί, οι Δουνουτούδες με όλη τη φάρα των Διεθνών και Ευρωπαίων τοκογλύφων. Τους δίνουμε υπόσχεση, δέκα εκατομμύρια «Ενωμένοι Έλληνες», πως όσο και αν μας απειλούν. Όσο και αν μας φοβίζουν, εμείς θα αγωνιζόμαστε Όρθιοι . Γελώντας. Χορεύοντας και διασκεδάζοντας . Γεμάτοι Ζωή – Χαρά – Πίστη – Ελπίδα  και Αισιοδοξία για ένα «Καλύτερο Αύριο».      
Ας το καταλάβουν οι εξ Εσπερίας άσπονδοι φίλοι μας ....... «Όσο ποιο πολύ κτυπάς την κεφαλή του καρφιού, αυτό, τόσο ποιο πολύ εισχωρεί  και ριζώνει »    
Το Τέταρτο Ράιχ δε θα περάσει.....Σας το υποσχόμαστε.

Μιχάλης Γ. Καριάμης




Πλοίαρχος Ε.Ν.





7 σχόλια:

  1. Αυτό το διάστημα, διαβάζω το βιβλίο του Τζον Φρίλι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ιστορία της αυτοκρατορικής πόλης. Είναι πολύ καλογραμμένο αμερόληπτο και λέει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα της άλωσης, που συμφωνούν με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Πάντως είναι γεγονός ότι η ιστορία πάντα παραποιείται, ανάλογα με τις απόψεις και τα συμφέροντα αυτών που τη γράφουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H κάθε λογής θρησκεία, είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, δια του οποίου επιτυγχάνεται ο έλεγχος της μάζας. Ένα κατασκεύασμα απατηλό που δεν στέκει ούτε λογικά, ούτε Ιστορικά. Ένα παραμύθι....Εμένα, αν με αποκαλέσουν άθεο το θεωρώ τίτλο τιμής...Από την άλλη τι είναι η Ιστορία. Είναι η έρευνα και καταγραφή πραγματικών γεγονότων, από τα οποία εξάγει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, με βάσει αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα. Γι αυτό λέω να διαβάσουμε Ιστορία. Για να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα κι όχι να ρουφάμε ότι μας σερβίρει για το δικό του συμφέρον ο καθένας...Η Πόλη έπεσε εκ των έσω. Ηταν οι θρησκευτικές φατρίες των ενωτικών και ανθενωτικών που κυριολεκτικά την παρέδωσαν. Τελεία και παύλα. Γι αυτό η οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να αρχίσει από εκεί...Τα περί " του πρώτου Πατριάρχη πατέρα του Εθνους η Σχολάριου" η "τα περί του καλόγερου που τηγάνιζε ψάρια και ζωντάνεψαν" η " τα περί εξαδάκτυλου βασιλέα" είναι παραμύθια που σερβίρονται για να ελέγχουν τους "ανιστόρητα αφελείς" και δήθεν Ελληνες...... Γιατί Ελληνας, είναι αυτός που γνωρίζει κι όχι αυτός που να αναπαράγει "το πάλι με χρόνια με καιρούς..." Αυτά, είπαμε. Για τους αφελείς...
    N.D.CH.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H κάθε λογής θρησκεία, είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, δια του οποίου
    επιτυγχάνεται ο έλεγχος της μάζας. Ένα κατασκεύασμα απατηλό που δεν στέκει
    ούτε λογικά, ούτε Ιστορικά. Ένα παραμύθι....Εμένα, αν με αποκαλέσουν άθεο
    το θεωρώ τίτλο τιμής...Από την άλλη τι είναι η Ιστορία. Είναι η έρευνα και
    καταγραφή πραγματικών γεγονότων, από τα οποία εξάγει ο καθένας τα δικά του
    συμπεράσματα, με βάσει αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα. Γι αυτό λέω να
    διαβάσουμε Ιστορία. Για να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα κι όχι να
    ρουφάμε ότι μας σερβίρει για το δικό του συμφέρον ο καθένας...Η Πόλη έπεσε
    εκ των έσω. Ηταν οι θρησκευτικές φατρίες των ενωτικών και ανθενωτικών που
    κυριολεκτικά την παρέδωσαν. Τελεία και παύλα. Γι αυτό η οποιαδήποτε έρευνα
    πρέπει να αρχίσει από εκεί...Τα περί " του πρώτου Πατριάρχη πατέρα του
    Εθνους η Σχολάριου" η "τα περί του καλόγερου που τηγάνιζε ψάρια και
    ζωντάνεψαν" η " τα περί εξαδάκτυλου βασιλέα" είναι παραμύθια που
    σερβίρονται για να ελέγχουν τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Κάποιος θα βρεθεί να ενδώσει !

    Γιώργης Καλλέργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η ΠΟΛΙΣ αδερφε που αλωθηκε η που πολιορκειται και αλωνεται καθε μερα ειναι η αγαθη μας συνειδηση που ειναι ενσωματομενη μεσα μας λιγη η πολυ ................ Κααι αυτην τη ριζα της αγαθης συνειδησης πολεμουν με ολα τα μεσα οι ανθρωποι της εξουσίας και του χρηματος γιατι δεν την θελουν δεν την αντεχουν

    ΜΑΝ. ΦΥΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγαλο θεμα, δεν απανταται με λιγες γραμμες.
    Πολλες οι αιτιες καθως και ευθυνες.
    Υπαρχουν εκατονταδες συγγραμματα στην αγορα, ποτε δεν μας διδαξαν κατι σημαντικο ουτε την αληθεια.
    Απλα μας το παρουσιαζαν σαν κατι δικο μας, παιζοντας με τα αισθηματα μας και τον πατριωτισμο μας.
    Επρεπε να στραβωθουμε στο διαβασμα για να μαθουμε την αληθεια μονοι μας.🇬🇷

    Anastasios Makropoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Δυστυχώς πολλές οι αιτίες και γεγονότα που έφεραν αυτό το λυπηρό αποτέλεσμα την πραγματική αλήθεια δεν την είπαν ποτέ...με στεναχωρεί πολύ...

    Κωνσταντίνος Αμπαζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή