'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ 1822








06 05 2008

Τα συμβάντα της “Σφαγής” από την Ο.Χ.Σ.Α.



Η Ομοσπονδία Χιακών  Σωματίων  Αττικής, επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμα ότι έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού επιπέδου τις οποίες θα τις ζήλευαν πρωτοκλασάτες Ομοσπονδίες της πατρίδας μας.
Οι εκδηλώσεις  μνήμης για τις «Σφαγές της Χίου», είχαν σχεδιασθεί και διεξάχθηκαν  άψογα και στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Από πολύ νωρίς, η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων,  παραταγμένη  μπροστά στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ριζαρίου. Στην είσοδο του ναΐσκου το λάβαρο της Ο.Χ.Σ.Α και οι ένστολοι της Ένωσης Χίων Ελευσίνας και πέριξ. Σε πνεύμα βαθιάς κατάνυξης, έγινε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ι. Μ. Αθηνών, κ. Δαμασκηνού, Επισκόπου Βελεστίνου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, υπό τους ήχους παιάνων,  στο ηρώο της πλατείας Ρηγίλλης .
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε στο  αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ο.Χ.Σ.Α κ. Αργύρης Κοκκινάκης. Στο αυτό πνεύμα, απλού λόγου, μεστού ουσίας ήταν και ο χαιρετισμός του κ. Κ. Μουσουρούλη, Γ.Γ. Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η χορωδία συλλόγου υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τους ήχους πιάνου, απέδωσε κομμάτια παραδοσιακής και κλασικής μουσικής.
Για μια ακόμα φορά ο ιστορικός κ. Μιχάλης Βαρλάς, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μάγεψε και φώτισε το ακροατήριο του. Τονίζοντας την καλή συγκυρία της συνεργασίας, δυο ξεχωριστών «Κεφαλαίων», αυθεντιών στο είδος τους, των κ.κ. Νικ. Μίτση  και των εκδόσεων «άλφα πι» των αδελφών Παληού, που είχε σαν αποτέλεσμα την επανέκδοση των συμβάντων του 1822, γραμμένα από το χέρι του αιμοδιψούς σφαγέα  Βαχίτ Πασά.
Χαρακτήρισε το πόνημα, ως απολογία του Βαχίτ, για την τεράστια ζημιά που έκαμε στην Οθωμανική αυτοκρατορία η σφαγή, αφού ξεσήκωσε τους διανοούμενους της Ευρώπης. Η «Σφαγή», επεβλήθη σαν όπλο συνετισμού των υποτελών. Σαν Ενθύμιο του σφαγέα, στους υποτελείς, ώστε να μην παρακούν στο μέλλον τους αφέντες τους. Χαρακτήρισε τη σφαγή της  Χίου, σαν το «Μεγαλύτερο» όνειδος της Τουρκίας. Αν και όχι το μόνο !
Ο χρησιμοποιούμενος όρος «Καταστροφή της Χίου» εξωραΐζει τον όρο «Σφαγή».
Η σφαγή της Χίου, διαφέρει από κάθε άλλη «Άλωση» τόπου.
Δυστυχώς σήμερα, αυτή η τόσο τραγική συμφορά, αποτελεί για την εκπαίδευση μας, ένα «ξεχασμένο» και «μικρό» γεγονός ! Ιστορικά όμως, είναι η πρώτη περίπτωση στη σύγχρονη ιστορία   της αφύπνισης Ευρωπαϊκού κινήματος συμπαράστασης προς καταπιεσμένους. Τόνισε χαρακτηριστικά «Οι γενοκτονίες των Εβραίων, της Ρουάντας , της Καμπότζης κ.α » δεν μπορούν να συσχετισθούν με τα συμβάντα  του 1822, όπου σφαγιάσθηκε το μισό του πληθυσμού. Τέλειωσε τονίζοντας  ότι οι Χιώτες απάντησαν στη «Σφαγή» και στη βαρβαρότητα με πολιτισμό. Μια και δε καταστρέψανε έως σήμερα ούτε το Τζαμί τους. Ούτε τα μνήματα τους.
Ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του αμφιθέατρου, προσφορά του κ. Κ. Λυμπουσάκη, Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος της Ο.Χ.Σ.Α, ευχαρίστησε τους κ.κ. Μεϊμαράκη- Υπουργό και Λυμπουσάκη – Εφοπλιστή για τις προσφορές τους.




ΜΙΧΑΛΗΣ  Γ.  ΚΑΡΙΑΜΗΣ




'' ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ''








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου