'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μια απ’ τα ίδια για αποχέτευση – ιχθυοκαλλιέργειες;











09/05/2005

 ΈΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ 

Απαρχή εξελίξεων ή μια απ’ τα ίδια για αποχέτευση – ιχθυοκαλλιέργειες;


 
Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Λαγκάδα, αφού για μία ακόμη φορά, οι κάτοικοι της δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, αν δεν επιλυθούν γρήγορα τα προβλήματα του αποχετευτικού δικτύου και των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που φιλοξενούνται στον κόλπο του χωριού.



Το αποχετευτικό πρόβλημα


Όλοι στη Λαϊκή Συνέλευση που έγινε πρόσφατα αποδέχθηκαν ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει αδιαφορήσει για το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στην παραλία, τόνισαν όμως ότι με ημίμετρα δεν θα δοθεί ποτέ οριστική λύση.
«Καρκίνωμα», αποκάλεσε το πρόβλημα των λυμάτων ο Δήμαρχος, το οποίο όμως, όπως τόνισε ο κ. Γ. Κουνούπας «δεν γιατρεύεται με ασπιρίνες». Με σιωπή απάντησε όμως η πλειοψηφία στο ερώτημά του, γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη για τα αναγκαία έργα τα 9.000 ευρώ που έχει υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή.
Όπως έγινε σαφές, υπερχειλίσεις των λυμάτων παρατηρούνται ιδιαίτερα στις περιοχές του Γλυφού, της Αγ. Φωτιάς, στον δεύτερο παράλληλο δρόμο της παραλίας, στο Λαγκαδάκι, όπου μάλλον δεν λειτουργεί το φρεάτιο και στα Κακοβόλικα. Ως γενεσιουργές αιτίες καταγγέλθηκαν κακοτεχνίες στην κατασκευή κι επισκευή των δικτύων, γεωλογικά προβλήματα, απόβλητα καταστημάτων κι ανθρώπινες κουτοπονηριές.
Ο πρόεδρος του Τ. Σ. Ν. Κυριακός, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι η κατασκευή του νέου δικτύου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», αλλά δεν δίστασε να εκφράσει το φόβο του μήπως ο «Θησέας» χάσει το μίτο της Αριάδνης και ενταφιαστεί στο Λαβύρινθο.
Ο κ. Β. Λεοντάρας πρότεινε την κατάρτιση νέας μελέτης ως μόνη προοπτική επίλυσης του προβλήματος, ενώ ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι πολύ συχνά εντοπίζονται μέσα στο δίκτυο αδικαιολόγητα μεγάλα σκουπίδια, που εμποδίζουν την ροή των λυμάτων με την φυσική μέθοδο της βαρύτητας.
Ο κ. Κ. Τσούτσας πρότεινε η Δημοτική Αρχή να διερευνήσει και την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου φρεατίου, ενώ ο Γ. Γεωργούλης πρότεινε κάτι απλό: «Να εφαρμοστεί αυστηρά και να ελέγχεται συνεχώς η τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου».
«Κάπου όλα αυτά θυμίζουν ανακύκλωση των συζητήσεων που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Μ. Καρυάμης. Η επισήμανση του δεν φαίνεται να απέχει μακριά από την πραγματικότητα.
Τελικά, έστω και με μία δόση πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας, έγιναν αποδεκτές οι τρεις παρακάτω προτάσεις του Δημάρχου:
Α) Διερεύνηση των συνδέσεων των ιδιοκτησιών από Επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τελευταία προθεσμία σύνδεσης όσων παρανομούν ορίζεται η 16η Μαΐου. Επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους δεν συμμορφωθούν οριστικά κι αμετάκλητα.
Β) Κατασκευή νέων δεξαμενών στερεών λυμάτων σε χώρους που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι.
Γ) Επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων και κατοίκων, αφού διερευνήσει το πρόβλημα, θα καταθέσει προτάσεις έργων τα οποία θα δεσμευτεί να κατασκευάσει η Δημοτική Αρχή , για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, κάποια αναγκαία μερεμέτια για την βραχυπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, αφού δεν είναι σωστό καλοκαιριάτικα να υπερχειλίζουν τα λύματα στους δρόμους του χωριού.

Έξω απ’ εδώ ...

Ακόμη πιο εκρηκτική ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος για την μεταστέγαση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα κ. Σ. Τσίγκος κατήγγειλε τους ιδιοκτήτες των εταιριών που βρίσκονται στον κόλπο της Λαγκάδας ως ψευδόμενους κι αναξιόπιστους συνομιλητές και ζήτησε την άμεση μετεγκατάσταση των κλωβών και την ακύρωση των αδειών λειτουργίας τους, αφού παραβιάζουν καταστατικούς όρους των συμβολαίων λειτουργίας που έχουν υπογράψει.
«Δεν είμαστε ψεύτες, απλά δεν είχαμε διαβάσει εγκαίρως τα καταστατικά των εταιριών που παραλάβαμε από τους πρώην ιδιοκτήτες», υποστήριξε ο ιδιοκτήτης της «Αργώ» κ. Μ. Μαρίνος.
Ο κ. Τσίγκος έθεσε και θέμα κοινωνικής προσφοράς των μονάδων και ανταποδοτικότητας στους κατοίκους της περιοχής. Ο εκπρόσωπος του «Νηρέα» κ. Στ. Μισιριώτης τόνισε ότι με διάλογο θα βρεθούν οι λύσεις που πρέπει. Τέλος, όπως αποκάλυψε ο Αντινομάρχης κ. Ν. Νύκτας, μετά από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, η εταιρία «Αργώ» δέχεται να μεταφερθεί έξω από τον κόλπο, σε περιοχή που θα υποδείξουν οι εμπειρογνώμονες. Όμως, ο «Νηρέας» δέχεται να μεταφέρει μόνο την δεύτερη μονάδα του, κοντά στη θέση των παλιών εγκαταστάσεων της εταιρίας Αιγαίου. Δεν συζητούν όμως, την άμεση μετεγκατάσταση, αφού αυτό θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στην παραγωγή τους. Όπως δηλώνουν, η μετεγκατάσταση μπορεί να γίνει μετά από ενάμισι με δύο χρόνια τουλάχιστον.



Δ. ΜΥΩΤΕΡΗΣ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου