'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ .... ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ




ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:




24/05/2008

Ταξίδι στ’ άστρα... με το Σταμάτη Κριμιζή




Για μια ακόμα φορά, ο μεγάλος χιώτης Αστροφυσικός – Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, καθήλωσε το απαιτητικό του ακροατήριο.
Και όταν λέμε «απαιτητικό», το εννοούμε στην κυριολεξία. Το ακροατήριό του αυτή τη φορά, αποτελούσε την αφρόκρεμα του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας.
Η λαμπερή αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τα τρία πέμπτα είχε κατακλυσθεί από τους πνευματικούς ταγούς της χώρας μας. Ακαδημαϊκούς και Πανεπιστημιακούς Δάσκαλους τους οποίους αδυνατώ να απαριθμήσω και να κατονομάσω.
Τη μοναδική στο είδος της εκδήλωση τιμούσε με την παρουσία του ένας πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και άλλοι επώνυμοι.
Μέσα στο πραγματικά εκλεκτό ακροατήριο, ξεχώριζαν οι παρουσίες της μεγάλης κυρίας της τέχνης και των γραμμάτων Μ. Παπακωνσταντίνου και των κ. κ Στερ. Φασουλάκη, Αντ. Χαροκόπου και στρατηγού Δημ. Σκαρβέλη.
Ο παγκοσμίου φήμης, χιώτης αστροφυσικός, πέρα για πέρα ανθρώπινος όσο κανείς άλλος, έχοντας το θείο χάρισμα του απλού κατανοητού λόγου, από την πρώτη στιγμή «μάγεψε» το κοινό του. Στη μεγάλη αίθουσα επικρατούσε απόλυτη σιγή. Ήθελαν όλοι μέσα από τα λόγια του πρωτεργάτη του διαστήματος, να ζήσουν και να αφομοιώσουν την κάθε λέξη, την κάθε φράση. Να απολαύσουν την κάθε φωτογραφία του τολμήματος που απλόχερα παρουσίαζε στην οθόνη. Νοερά, όλοι ταξιδεύαμε μαζί με τον “Messenger” στο διάστημα. Με προορισμό μας τον Ερμή.
Μαζί με τον Βρονταδούση που «εξερευνά τα άστρα», γίναμε κοινωνοί της συλλήψεως της ιδέας του εγχειρήματος. Νιώσαμε τι πάει να πει σχεδιασμός και υπολογισμός διαπλανητικού ταξιδίου. Βιώσαμε την πρόοδο του έργου και την συναρμολόγηση του διαστημόπλοιου εξάρτημα προς εξάρτημα. Ακούσαμε για τιμές ταχυτήτων ή εκπομπών, κυριολεκτικά «αστρονομικές» το άκουσμα των οποίων μας έκανε να αλληλοκοιταζόμαστε και μέσα στην έκπληξή μας να γελάμε κρυφά με νόημα. Ακούσαμε πρωτόγνωρα τεχνάσματα για μείωση ταχυτήτων και αλλαγή ρότας. Στο τέλος μαγεμένοι, πάψαμε να ζούμε στο σήμερα. Πετούσαμε στα άστρα!
Συγκρίνοντας φωτογραφίες του «Ερμή» της περασμένης δεκαετίας, με τις σημερινές λεπτομερειακές, είδαμε την πρόοδο της τεχνολογίας και σε αυτό το τομέα.

Ο μεγάλος χιώτης αστροφυσικός, είπε ότι τα πάντα, γύρω από τα ταξίδια στο διάστημα και τις ρουκέτες, απαιτούν εκπαίδευση και μάθηση. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, ο φακός εστίασε σε μια γωνιά του Αιγαίου, στην Ανατολική εσχατιά της Ευρώπης .....στο Βροντάδο! Με παλλόμενη φωνή, έδειξε στο απορημένο κοινό τον Άγιο Μάρκο......την Παναγιά Ερειθιανή .....το σπίτι του ....... το σχολείο του και ακολούθως υπέροχες στιγμές από τον καθιερωμένο ρουκετοπόλεμο. Ακολούθως, έδειξε προσωπικές του φωτογραφίες σε νεαρή ηλικία όπου ετοιμάζει μαζί με συνομήλικούς του «ρουκέτες»...... και δεικτικά είπε «αυτό θα πει μάθηση και εκπαίδευση.»

Να είσαι πάντα καλά, κύριε Σταμάτη, να μας παίρνεις μαζί σου να γυρνάμε τα άστρα!




Μιχάλης Γ. Καριάμης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου