'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΕΣ .... ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΪΝΑ









Αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα του νησιού μας



(Να τιμηθούν τα παιδιά των καραβακιών της Πρωτοχρονιάς και οι άνδρες των Καταδρομών για τον σταυρό των Φώτων.
- Οι προτομές Λεων. Μπουρνιά και Ν. Ζορμπά – Η «ευαισθησία του Μιχ. Καρυάμη για τον Κώστα Περρίκο – ευχαριστίες - Τα «δικά μας» παιδιά)

ΔΥΟ γεγονότα που αντιστοιχούν σε δυο έξοχα έθιμα του τόπου μας, με γέμισαν (όπως κάθε χρόνο) χαρά και ικανοποίηση, έστω και αν βρίσκομαι μακριά από τη Χίο το χειμώνα.
Μιλώ για τα γραφικά καραβάκια με τα φιλότιμα παιδιά – πληρώματά τους της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία, (και εδώ ευλαβικά θυμάμαι και τους «εμπνευστές» τους, από τους οποίους ΔΥΟ μας «λείπουν» - ο Δημήτρης Μαγγανάς και ο Αριστείδης Τσικνής...)
Ακόμα για τους άνδρες των Καταδρομών που άφοβοι και σκληραγωγημένοι άριστα από τους Αξιωματικούς και εκπαιδευτές τους «βουτούν» στην Προκυμαία για να πιάσουν τον τίμιο Σταυρό των Φώτων.
Ρίχνω την ιδέα στον κ. Νομάρχη μας (και την έξοχη προϊσταμένη των Δημόσιων σχέσεων της Νομαρχίας μας κ. Βάσω Κριτάκη) να μεριμνήσουν για την έκδοση και επίδοση στα παιδιά αυτών των 2 κατηγοριών τιμητικών ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ για τη συμμετοχή τους στην τήρηση αυτών των δύο ωραίων εθίμων, ώστε να έχουν ένα «αναμνηστικό» από την ωραία τους παρουσία που θα τη θυμούνται σ’ ολόκληρη τη ζωή τους.
Δεν κοστίζει τίποτα (από άποψη δαπάνης) κι όμως έχει τεράστια ηθική σημασία! Και φυσικά η απονομή τους να γίνει σε τελετή στο «Ομήρειο». Το αξίζουν!
--- * ---
Από το καλοκαίρι έκανα (σαν δημότης Χίου) αίτηση – αναφορά στον κ. Δήμαρχο Χίου για να δοθούν σε δύο δρόμους της πόλεώς μας, τα ονόματα των αείμνηστων Χίων Βουλευτών Λεωνίδα Μπουρνιά (9 φορές και 2 ως Ευρωβουλευτής) και Νίκου Ζορμπά (7 φορές), που αποτελούν «ΡΕΚΟΡ».
Τόσο ο κ. Δήμαρχος, όσο και οι φίλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Μάντικας, Γιώργος Παπαδόπουλος και Γιάννης Χαλιορής (που μετέχουν στην επιτροπή ονοματοθεσιών οδών του Δήμου) στους οποίους ανέπτυξα και προφορικά το θέμα έδειξαν ενδιαφέρον και κατανόηση.
Δεν ξέρω πού βρίσκεται το ζήτημα (και αν έγιναν οι ανάλογες ενέργειες) όμως ο χρόνος «τρέχει» και δε βλέπω κίνηση προωθήσεώς του.
Υπάρχει τελικά η ευνοϊκή «βούληση» ή όχι; Θα ζητούσαμε μια ενημέρωση!
--- * ---
ΚΑΜΑΡΩΝΩ τον καλό συμπατριώτη και φίλο καπετάν Μιχάλη Καρυάμη για τις γνωστές ευαισθησίες του πάνω στα τοπικά μας θέματα.
Πρόσφατη η αναφορά του στο χιώτη ήρωα Κώστα Περρίκο και την όχι ευχάριστη όψη που παρουσιάζει ο χώρος πέριξ της προτομής του στην Αθήνα. Θυμίζω για λίγο το χρονικό του:
«Η προτομή βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, όπου το 1942, ο ένδοξος αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης και Αρχηγός της Οργανώσεως Π.Ε.Α.Ν. ανατίναξε το Μέγαρο της φιλοναζιστικής οργάνωσης «ΕΣΠΟ» στην Αθήνα.
Η οργάνωσις αυτή, - συν τοις άλλοις -, είχε σκοπό να στρατολογήσει Έλληνες για να τους βάλει να πολεμήσουν στο πλευρό των Ναζί, πράγμα που ματαίωσε το μεγάλο σαμποτάζ – χτύπημα του Περρίκου.
Οι περισσότεροι συνεργάτες του – όπως και ο ίδιος – συνελήφθησαν και εξετελέσθησαν το 1943 από τους κατακτητές.
Η Π.Ε.Α.Ν. με τους υπολοίπους γενναίους μαχητές της συνέχισε την αντιστασιακή της δράση, έχοντας και την ηθική βοήθεια του Παναγ. Κανελλόπουλου, με τον οποίο ο Περρίκος είχε στενό πολιτικό και ατομικό δεσμό, ήδη από το 1930.
Χρέος και οφειλή όλων των Χίων είναι να θυμόμαστε και να τιμάμε τη θυσία του Περρίκου. Μικρή άλλωστε και η σημερινή μας αναφορά σ’ αυτήν...»
Ο γράφων και ατομικά (με τον αγαπητό μου Δημήτρη Μελαχροινούδη) και ως μέλος της «Εταιρίας Φίλων Παναγ. Κανελλόπουλου» κάνει ότι μπορεί για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη του. Πρόσφατα μάλιστα ζήτησα από τον φίλο κ. Νομάρχη (και τον μέχρι πρότινος Αντινομάρχη κ. Παντελή Στεφάνου) να γίνει στη Χίο ένας εορτασμός στη μνήμη του. Ας το αναμένουμε! Και κάτι ακόμα: Ο ΠΕΡΡΙΚΟΣ δεν ήταν υποσμηναγός. Ήταν ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ! (ταγματάρχης).
--- * ---
Θέλω να ευχαριστήσω όσους καλούς φίλους – συμπατριώτες με «θυμήθηκαν» με ευχές τους για τον καινούργιο χρόνο.
Δύσκολο να τους απαριθμήσω εδώ όλους. Όμως θα ήταν παράλειψίς μου αν δεν ευχαριστούσα ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Χίου κ.κ. Διονύσιο, τον Ταξίαρχο – Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ κ. Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Επιτελάρχη της Συν/ρχη κ. Γιάννη Μιχαλακέα και τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Χάρη Μπουρνιά.
Τους θυμάμαι με βαθιά εκτίμηση και αντεύχομαι (και δημόσια) ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ!
--- * ---
Οι δύο φωτογραφίες που συνοδεύουν το σημερινό μου κείμενο είναι από το Αρχείο της συναδέλφου «ΧΙΑΧΤΙΔΑΣ». Ευχαριστώ θερμότατα την αγαπητή μου Κλειώ Μαστοράκη, με την οποία έχω παλιούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.
Οι άνθρωποι του Τύπου (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε αμοιβαία εκτίμηση, κοινούς στόχους και – προ πάντων – κοινούς αγώνες για τον τόπο μας, τη Χίο, πέρα (και πάνω) από το κάθε τι άλλο.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
--- * ---
Τα «δικά μας παιδιά»:
Κλείνω τα σημερινά μας σημειώματα με δυό αναφορές – καλλιτεχνική η μία, αθλητική η άλλη – που αφορούν πέντε χιωτάκια – παιδιά «δικά μας» ήδη γνωστά στους ανάλογους χώρους τους.
Τα ΜΥΛΩΝΑΔΑΚΙΑ, τα πολύ ευγενικά και αγαπητά αδέλφια, ο Γιώργος και ο Σταύρος, σταθερά ανεβαίνουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Αθήνας. Έτσι ύστερα από τις πολύ πετυχημένες εμφανίσεις τους στο «BLUE CAFE» της Πατησίων, όπου γινόταν αληθινός «χαμός» από την νεολαία – ήρθε η ώρα τους για μεγαλύτερα κέντρα με μεγαλύτερους θαμώνες του κοσμικού χώρου.
Εμφανίζονται με τον καταξιωμένο έλληνα τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα στο κέντρο «GASARTE» στην πολύ «ανεβασμένη» περιοχή, στο «Γκάζι» της πρωτεύουσας.
Αυτό σημαίνει ότι προχωρούν σιγά – σιγά σε κατακτήσεις της καλλιτεχνικής «κορυφής».
Το ευχόμαστε! Μπράβο στα παιδιά.
ΔΥΟ άλλα αδέλφια – ο ΓΙΩΡΓΟΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ του Ν.Ο.Χ., μαζί με τον αγαπητό μας ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΟΣΚΑ του «Ολυμπιακού», τιμούν τον τόπο μας στην Εθνική ομάδα του πόλο όπου έχουν προσκληθεί.
Άξιοι αθλητές, καλά παιδιά καλών γονιών – φίλων, αυριανά άριστα κοινωνικά στελέχη, γράφουν τη δική τους ιστορία σ’ ένα άθλημα ιδιαίτερα αγαπητό στη Χίο.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια.


Του ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΛΑΪΝΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου