'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΛΟΓΟΥ






Η πρόταση να προλογίσω το πόνημα του Καπετάν Άγγελου έπεσε σαν κεραυνός έν αιθρία.
Η τιμή ξεχωριστή και μεγάλη, μα οι ώμοι μου ισχνοί να σηκώσουν τόσο βαρύ φορτίο. Ο ρητορικός λόγος ανύπαρκτος, οι δυνάμεις μου στη γραφή μηδαμινές….Άσε που με κατέχει φόβος μεγάλος πώς να σταθώ στο ύψος και στο ύφος του έργου. Φοβάμαι μην τυχόν ξεστομίσω λόγια μεγάλα και προσβάλλω την σεμνότητα που διακρίνει τον συγγραφέα ή τα γραφόμενα να είναι κατώτερα της περίστασης και ανήμπορα να προβάλλουν το μέγεθος του έργου το ποτισμένο με την αγάπη για την γενέθλια Άγια Μάνα Γή και τους ανθρώπους της.
Η ξέχωρη αγάπη για τον τόπο του πραγματικό μεράκι και πάθος. Η ιδέα καταγραφής των πεπραγμένων, των έργων και της πορείας των ανθρώπων της περιοχής της Καρδαμυλίας γής της προικισμένης απλόχερα απο τον πλάστη και δημιουργό και απο την φύση, στον χώρο της οποίας ανδρώθηκε μια ράτσα ικανών ανθρώπων που μεγαλούργησαν όπου και αν καταπιάστηκαν, τον μετέτρεψε από «Καρδαμυλίτη του Πελάγους» σε Ζηλωτή, Μύστη, Κοινωνό και Υμνωδό της ιστορικής προβολής των Καρδαμύλων, που πέραν από τους αμέτρητους ναυτίλους και τους εφοπλιστές ή με πάσης μορφής ναυτικής δραστηριότητος ενασχολουμένους που περιγράφονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, η καλομοίρα γή ανέδειξε μορφές μεγάλου πνευματικού και ηθικού κύρους. Με σεβασμό τολμώ να απαριθμήσω μερικά μόνον ονόματα όπως των  Γ.Ζολώτα, Σ.Βίου, Γ.Μαδιά, Χρ.Σαρικάκη, Ι.Συκουτρή, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο άνδρας που με τιμά με την φιλία του, έχει ήδη πάρει την θέση του πλάϊ τους.
Πέραν από την φιλία και τους κοινούς στόχους και το μεράκι για τις γενέτηρες ναυτομάνες πατρίδες μας, Καρδάμυλα και Λαγκάδα, κρατώ σάν χρέος μου την προτροπή του σαν πατρική υποθήκη « Καπτά Μιχάλη, γράφε όσο μπορείς ότι άκουσες, ό,τι γνωρίζεις και ό,τι έμαθες για το χωριό σου. Γράφε τα και ας μήν νοιάζονται οι σημερινοί. Ίσως ενδιαφερθούν αργότερα αυτοί που θάρθουν……οι νεότεροι.»
Του Μέντορα μου λόγια σοφά, με περίσιο βάρος. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης όταν οι Κασάνδρες και ο ξένος τρόπος ζωής, τα εισαγώμενα ξένα ήθη και κουλτούρα βάλθηκαν να αφανίσουν την εθνική μας ταυτότητα, την ατίμητη Ιστορία μας.
Την εποχή που οι ικανοί πατριώτες σου χτίζουν και ρίχνουν βαπόρια, εσύ σκάρωσες και έριξες το νέο σου βιβλίο να αρμενίζει στους αιώνες καλοτάξιδο.
Καλότυχη η καλομάνα γή των Καρδαμύλων.



            Μετά Τιμής,

    Μιχάλης .Γ. Καριάμης
         Πλοίαρχος Ε.Ν








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου