'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ





Έτσι γιορτάστηκαν τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»







Σε μια μέρα καθ’ όλα καλοκαιρινή, οι Ομοσπονδίες Συλλόγων των νησιών του Β.Α. Αιγαίου γιόρτασαν την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό.
Φέτος το γενικό πρόσταγμα είχε η Ομ. Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, με συνδιοργανωτές τη Νομαρχία Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και χορηγούς το Υ.Ε.Ν. & Νησιωτικής Πολιτικής.
Η όλη εκδήλωση άνοιξε με την τέλεση Πανηγυρικής Δοξολογίας στον Ι. Μ. Ναό Αθηνών και ομιλία του προέδρου της ΟΛΣΑ κ. Χριστόδουλου Τσακιρέλη.
Επόμενος τόπος συγκέντρωσης, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Για την Ο.Χ.Σ.Α, κατέθεσε ο πρόεδρός της κ. Αργ. Κοκκινάκης και ο Σύλλογος Ψαριανών. Εκπροσωπώντας την Αιγνούσα, στεφάνι κατέθεσε ο κ. Γεώρ. Δανιήλ. Θα πρέπει να τονίσουμε την ωραία παρουσία των ένστολων των ηρωικών Ψαρών και της ΟΧΣΑ.
Με βοηθό τον καιρό, πλήθος κόσμου γηγενών και αλλοδαπών, είχαν καταλάβει θέσεις γύρω από το κενοτάφιο. Ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, όταν φυσικά οι Λέσβιοι έχουν την πρωτοκαθεδρία.
Πάντως μέσα στο πλήθος των νησιωτών οι Χιώτες θα πρέπει να πλειοψηφούσαμε.
Υπήρχαν μεγάλες ομάδες όπως αυτές των Πυργούσων, Κουρουνιωτών, Ψαριανών, Αιγνουσιωτών, Βορειοχωρούσων και τόσων άλλων συντοπιτών μας των οποίων αγνοώ την καταγωγή.
Ακολούθησε συναυλία στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ όπου ακουστήκαν ποιήματα του Οδ. Ελύτη και έργα των συνθετών Μ. Θεοδωράκη – Δ. Λάγιου – Η. Ανδριόπουλου- Λίν. Κόκοτου – Μιχ. Τρανουδάκη.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Λίνος Κόκοτος με ερμηνευτές τους εξαίρετους Μαρία Σουλτάτου και Γεράσιμο Ανδρεάτο.
Θα πρέπει ευμενέστατα να τονιστεί το προσεγμένο πρόγραμμα με τον τίτλο «Άξιον Εστί το Φως…», το οποίο πέρα από την παρουσία και τους συντελεστές του καλλιτεχνικού μέρους της εκδήλωσης είναι και ένας μικρός πολύτιμος οδηγός για τη ζωή και τα έργα του σύγχρονου Οδυσσέα των γραμμάτων.
Εντύπωση προκαλεί το πλήθος των χορηγών, αναφέρω: Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης – Οργαν. Τουρισμού. – Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών – ΕΘΕΛ – ΗΛΣΑΠ – ΗΣΑΠ – Αττικό Μετρό. – Δήμος Ηλιούπολης – ΑΝΤ1 97.2 FM. – Τεχν. Κατασκ. ΑΝΩΣΗ και τόσους άλλους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι γείτονές μας έχουν καλύτερες προσβάσεις από εμάς ή τρέχουν πάρα πολλοί για να τα βγάλουν πέρα. Άντε, αδέλφια, και του χρόνου και πάντα καλύτερα! 



Μιχάλης Γ. Καριάμης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου