'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Κ. ΜΟΥΤΑΦΗΣ - ΕΛΙΑ & ΛΑΔΙ




 



28/03/2006



Διάλεξη για την ελιά και το λάδι από τον γιατρό Κ. Μουτάφη 



«Η ελιά και το λάδι της, πηγή πολιτισμού, πηγή καρδιοπροστασίας». Αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων η Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «O Κοραής».
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκλεκτούς Συμπατριώτες μας, ο διακεκριμένος ιατρός κ. Κ. Δ. Μουτάφης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με απλό τρόπο, αντιληπτό και για τον πλέον αδαή, ανέπτυξε με την βοήθεια προβολής διαφανειών το άκρως ενδιαφέρον για όλους θέμα.
Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου του «Κοραή,» κ. Α. Χαροκόπου, ο οποίος έκανε αναφορά στην μαθητική ζωή του εκλεκτού ομιλητή. Παρέθεσε τις μαθητικές διακρίσεις του κ. Μουτάφη, θύμισε το αριστείο του στο Γυμνάσιο Αρρένων και το βραβείο Προόδου και Αρετής, που του απονεμήθηκε από τον «Κοραή».
Εν συνεχεία , φορτισμένος συγκινησιακά, ο εκλεκτός ομιλητής έκανε αναφορά στο σχολείο της γενέτειρας του Βολισσού, τους γονείς του, την ιστορία του «Λαδιού». Μάθαμε λοιπόν ότι: Ο Ανιός, γιος του Απόλλωνα, Βασιλιάς της Δήλου, είχε τρεις κόρες, τις Σπερμώ, Οινώ και Ελαιώ, προστάτιδες σίτου, οίνου και ελαίου. Τα τρία ευλογημένα αγαθά και της Χριστιανικής Θρησκείας.
Το 734 π.Χ., δηλαδή στην 12η Ολυμπιάδα, ο Κορωναίος για πρώτη φορά στεφανώθηκε με «Κότινο». Ότι η Μεσόγειος Θάλασσα χάρισε στις χώρες των οποίων βρέχει τις ακτές να έχουν το προνόμιο της ελαιοκαλλιέργειας. Το Λάδι είναι ένα από τα βασικά συστατικά του «Μύρου». Ότι οι κατακτητές έπαιρναν τη «δεκάτη» για να φθάσουμε στους βασικούς κίνδυνους που αποτρέπει.
Το τελικό συμπέρασμα του ήταν ότι για τις κυρίες ενδείκνυται περιφέρεια κοιλίας όχι πάνω από 88 πόντους, όσο για τους άνδρες, όχι παραπάνω από 101 πόντους. Αλήθεια μας λύπησε! Απέδειξε πάντως ότι είναι ένας φανταστικός ομιλητής. Κατάφερε όλο το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του.
Παρόντες στην εκδήλωση οι τέως πρόεδροι της ΟΧΣΑ, κ.κ. Τριπολίτης Α. και Βαρλάς Π., οι κ. Φασουλάκης Σ., Μπελλές Χ., Τσικής Ν., Πρώιος Ι. Αυγουστής Ι. Επιτροπάκης Γ., Οικονόμου Μ., το ζεύγος Μπουρνιά Κ., Μουτάφης Σ., Φράγκος Γ., Ζυμνής Α., Παπανδρέου Ν., Καγιάντας Δ., Μιχαλάκης Σ., Λιβανός Ν., Παραμερίτης Ε., αρκετοί συνάδελφοι και φοιτητές μαθητές του.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Γ.Γ. του «Κοραή», κ. Δανιήλ Σ., ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Νίτσα Λουλέ, πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων για τη παραχώρηση της αίθουσας.
Η Χιακή παροικία του λεκανοπεδίου, εναγωνίως περιμένει, την επόμενη εκδήλωση.


ΜΙΧ. Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου