'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

H XΙΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟ ΤΗΣΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:

:

11/02/2009


Αυτή τη φορά, η τύχη μας είχε τα μάτια της ορθάνοιχτα!
Όλη τη νύχτα, έβρεχε ακατάπαυστα. Οι φόβοι της αποτυχίας πήραν εφιαλτικές διαστάσεις. Την ώρα που αρχίσαμε να μαζευόμαστε μπροστά στο μνημείο του ήρωα, ένας λαμπερός ήλιος έκανε τη νέα προτομή να ακτινοβολεί!
Αλήθεια, τι διαφορά από πέρσι! Τότε σε μια παγωμένη Αθήνα, καμιά τριανταριά συμπατριώτες είχαμε συγκεντρωθεί για να τιμήσουμε το Χιώτη Σταυραετό. Κατήφεια... Αιτία δεν ήταν η παγωνιά του καιρού αλλά η απογοήτευση της μοναξιάς!
Εκείνη τη μέρα γεννήθηκε το όραμα. Από τότε συνέβησαν τόσα πολλά και καταλυτικά που ατσάλωσαν τη θέληση και το πείσμα του κάθε Χιώτη και φθάσαμε στο ανεπανάληπτο σήμερα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εκείνη τη μέρα, άδειασε η Χιός και βούλιαξε η Ομόνοια! Στην Αθήνα των ρύπων και της αιθαλομίχλης, κυριάρχησε η τόσο γνώριμη μοσκοβολιά μαστίχας και γιασεμιού από τη Μυροβόλο.
Πέρα από τη σεμνή παρουσία των τριών παιδιών και των απογόνων του μεγάλου Καλλιμασιώτη οραματιστή και όλων των επώνυμων συμπατριωτών μας της Αττικής που δεν ήταν λίγοι, έδωσαν τιμητικά την παρουσία τους όλοι οι πολιτικοί, πολιτειακοί άρχοντες και φορείς του νησιού μας.
Δυστυχώς, παρά τις προσδοκίες και τη θέλησή μας δεν κατέστη δυνατόν να έρθει άγημα και φιλαρμονική της αεροπορίας μας.
Έτσι μετά τη δοξολογία με την παρουσία του παπά Γιώργη Κωνσταντίνου, που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από τη Καλλιμασιά και την κατάθεση στεφάνων, ο γράφων, σε ρόλο συντονιστή της όλης εκδήλωσης, μετά την επιβεβλημένη σιγή, κάλεσε όλους τους παρόντες και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθως στο κάλεσμα «Άξιος της πατρίδας», τρεις φορές, η λέξη «Άξιος» δόνησε την Αθήνα.

Με μπροστάρη το λάβαρο της ΟΧΣΑ, για το δεύτερο τμήμα της εκδήλωσης, φθάσαμε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» του οποίου, εκ των πραγμάτων, η αίθουσα διαλέξεων αποδείχτηκε πολύ μικρή, για το μέγεθος της συγκέντρωσης.
Όλοι ανεξαιρέτως παρέλαβαν, από την άτυπη επιτροπή των «Φίλων Κ. Περρίκου», έντυπο υλικό με τη ζωή, το έργο τη θυσία και όσους ασχολήθηκαν με τον Ξεχασμένο Ήρωα. Επίσης Φυλλάδιο με τη διακήρυξη της ΠΕΑΝ.
Η αναγγελία εκ μέρους του προέδρου του Οίκου Ναύτη, κ. Αθ. Βαρίνου, ότι το κτήριο Ο. Ν. Αθηνών θα αποκτήσει τιμητικά «Αίθουσα Κώστα Περρίκου», σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης με χαιρετιστήριους λόγους από τον Πρόεδρο της ΟΧΣΑ κ. Αργύρη Κοκκινάκη και τον Πρόεδρο των Καλλιμασιωτών κ. Αιμιλιανό Ευαγγελινό. Λόγω στενότητας χρόνου και το πλήθος των επισήμων, χαιρετισμούς έκαμαν μόνο η χιώτισσα ευρωβουλευτής κ. Μ. Κασσιώτου – Παναγιωτοπούλου, ο Δήμαρχος Ιωνίας κ. Π. Καμίτσης και ο κ. Σταμ. Κάρμαντζης εκ μέρους των εφέδρων.
Ακολούθησε ο λόγος του κ, Γιάννη Κολλιάρου, συνοδευμένος από οπτικοακουστικό υλικό. Ο λόγος του καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη, με τα οράματα και τα μηνύματα του Περρίκου ήταν συγκλονιστικός, σε σημείο τέτοιο ώστε ο ομιλητής να ριγήσει από συγκινησιακό φόρτο παρασέρνοντας και το ακροατήριό του.
Πριν κατέβει από το βήμα, ο ίδιος έδωσε από έναν πλήρη φάκελο με στοιχεία για τον Κ.Π., στους δυο βουλευτές μας και ένα σε εμένα να τον παραδώσω τιμητικά στον ξεχωριστό κ. Γιώργο Μπαχά, ο οποίος θα τον προωθήσει στον πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, ώστε να ανακηρυχθεί ο ήρωας «Άξιος της Πατρίδας».
Έπεσε από τον γράφοντα σαν σπόρος η ιδέα, με τη βοήθεια όλων μας, της συγγραφής και έκδοσης βιβλίου με τη ζωή και τα οράματα του Χιώτη Αητού, ώστε να βγει από την αφάνεια η τεράστια συμβολή του προς την πατρίδα, τους νέους και την ενωμένη Ευρώπη. Η πρόταση έγινε ευμενέστατα αποδεκτή από το σεβαστό πατριώτη μας καπετάν Σταύρο Καραπιπέρη της Ένωσης Ρυμουλκών «Άγιος Νικόλαος»
Ευμενή σχόλια προκάλεσε η αναφορά του κ. Κάρμαντζη στη χιώτική παροικία και η σεμνή παρουσία της οικογένειας του ήρωα, του οποίου ο γιος Δημήτρης είναι ο γνωστός επιθεωρητής του ΟΗΕ, για ύπαρξη πυρηνικών σε Ιράκ και Β. Κορέα.
Ένας θαυμάσιος Μπουφές περίμενε τους καλεσμένους ο οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να σχηματίσουν περιστασιακά πηγαδάκια.
Ο τίτλος «Παγχιακή» συγκέντρωση, ανταποκρίνεται απόλυτα στην περίσταση.
Δεν έλειψε αδικαιολόγητα κανένας. Όλοι ομολογούσαν με θαυμασμό ότι ποτέ τόσοι πολλοί δεν έφθασαν από τη Χίο στην Αθήνα για κάποια άλλη εκδήλωση.
Αλλά και οι Χιώτες των Αθηνών, με μπροστάρηδες τον «ΚΟΡΑΗ» και την ΟΧΣΑ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συσπείρωση και ενότητα για το καλό και την προβολή του νησιού μας και των ανθρώπων του, απέδειξαν σε όλους περίτρανα ότι μπορούν να ζουν εδώ μα η καρδιά τους χτυπά πάντα στη Χιο και για τη Χίο.
Η καλή ιδέα και ο κοινός στόχος πάντα ενώνει.
Ας γίνει αυτή η εκδήλωση «σταθμός» και «κομβικό σημείο» για περαιτέρω εξελίξεις για το καλό και κοινό συμφέρον όλων μας και κυρίως για προβολή της αγαπημένης πατρίδας μας. Το έχει και το έχουμε ανάγκη.


Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΙΑΜΗΣ 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου