'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




                           ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    

                                          (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ  ΜΟΥ )


EΡΕΥΝΑ & ΣΥΓΓΡΑΦΗ:

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ

                                                            ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ   Ε  .  Ν
                             
                                                             ΟΚΤΩΒΡΗΣ        2 0 0 7


¨


            Είναι γνωστόν ότι η Χίος ήταν ένα από τα ισχυρότερα και συνάμα ένα από τα πλουσιότερα μέρη της αρχαίας Ελλάδας.  «  Χίος η επιφανεστάτη νήσος  των Ιώνων  , έχουσα και πόλιν  ομώνυμον  » ( Λεξ. Σούδα )
           Την ευημερία της εξασφάλιζαν τα φημισμένα  της  κρασιά , ο   πασίγνωστος           “ Αριούσιος Οίνος ” ,   «  Ειθ΄ η  Αριουσία  χώρα  ….   Οίνον   άριστον  φέρουσα των  Ελληνικών  »   .   [   Στράβων , Γεωγραφικά  σ.  645  ]   .
« Έρχεται πολύς μεν ..................................................
Είναι ο  Χίος οίνος , αυτός τον οποίο  λέγει ο Donado ( 1864 )   ότι  πότισε και μέθυσε τον  Κύκλωπα ο Οδυσσέας  .     Ξακουστός και ο  Φαναίος  οίνος  .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο Θείος Όμηρος την χαρακτήριζε «Λιπαρωτάτη», ............................. 
        Πρέπει  να σημειώσουμε ότι ο Αριούσιος Οίνος , δεν ήταν περιζήτητος μόνο για την τέρψη την οποία απλόχερα χάριζε , αλλά διότι ήταν ευρύτατα  διαδεδομένος και στην φαρμακευτική . Οι  γιατροί τον παραχωρούσαν σαν δυναμωτικό φάρμακο , επίσης παρασκεύαζαν για τις ασθένειες των ματιών διάφορα κολλύρια .           
Το εξαιρετικής ποιότητας λάδι το οποίο είχε τότε σε μεγάλες ποσότητες . Το άμυλο ( χρήσιμο για το κολλάρισμα υφασμάτων και για άλλες χρήσεις  ..............................................................................
Η τερεβινθίνη η οποία σε συνδυασμό με υδράργυρο έδινε τον σουλουμά ,....................................
 Η  μοναδική στον κόσμο Χιώτικη Μαστίχα  με τις πολλαπλές της χρήσεις ,
εμπορεύσιμη  από τον 5ο αιώνα π . Χ  ,.................................................    
            Τα έως και σήμερα ξεχωριστά για την νοστιμάδα τους φρούτα { σύκα = Chia alba nigra  }  « Επαινείται δε και άλλα σύκων γένη κατά την Ρώμην γινομένων , τα τε καλούμενα Χία…. » [ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ] ,οι ξηροί καρποί της κυρίως αμύγδαλα και καρύδια . Η ξυλεία , τα κουντουρούδια , τα κτηνοτροφικά προϊόντα της , ..............................................................                 
           Από  αρχαίες  επιγραφές  συμπεραίνουμε  ότι  η περίφημη  ράτσα  των     
 Χιώτικων προβάτων ήταν γνωστή από τότε , και χάνεται στα βάθη των αιώνων.
            Κερδοφόρες    πηγές    για   τα ους   Χιώτες   εμπόρους  ήταν   τα  ονομαστά μάρμαρα  του  νησιού « Διωνομασμέναι λιθοτομίαι  Παρίων τε και Πεντελικών , και Χίων τε και Θηβαϊκών » [ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ , Περί λίθων , 6 . τόμος Ι ,σ .687] ................................................

 Ως γνωστό στην Χίο υπήρχε στα αρχαϊκά και ιστορικά χρόνια   περίφημη σχολή  αγαλματοποιών, με κύριους εκφραστές τους Μάλα  (ή και Μέλα ) ,  Μικκιάδη , Άρχεμο , Άθηνι , Βούπαλο .  Στην  Δήλο υπήρχε επίγραμμα το οποίο ανέγραφε  ότι « Η  πολυκόρυφη  Χίος  φημίζεται  όχι  μόνον  για  τα κρασιά της , αλλά και για τα  έργα των γιων του  Αρχέμου   »      
            Περίφημα ήταν τα Χιώτικα  κεραμικά  { Χίαι κύλικες } , « Επαινούνται δε και αι Χίαι κύλικες , ων μνημονεύει Έρμιππος εν  Στρατιώτες  Χία  δε  κύλιξ  υψού  κρεμάται περί  πασσαλόφιν »  [ Αθήναιος  , Δειπνοσοφισταί ,  11 , 480  ]..................................
            Τα περίτεχνα χιώτικα κεραμικά, αλλά και οι οξυπύθμενοι αμφορείς, ειδικά σταμνιά μεταφοράς οίνου,    ..............................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου